16 |
|
|
|
White-winged Fairy-wrenAlternate name(s): "White-backed Wren"; Race "leucopterus": "Black-and-white Wren"; Race "leuconotus": "Blue-and-white Wren" Collectively, the three species White-winged Fairy-wren, Splendid Fairy-wren and Variegated Fairy-wren, are called "miril-yiril-yiri" along the northern edge of the Nullarbor Size: 11-13.5 cm; wing span: ca. 15 cm Body mass: 7-11 g Wing loading [g/cm2]: ca. 0.12-0.22 |
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
Photos |
Race "leuconotus"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
(Near-)frontal view of a pair of White-winged Fairy-wrens
(photo courtesy of M. Eaton)
[Winton, QLD, August 2022]
Near-frontal/near-lateral view of a pair of White-winged Fairy-wrens,
with the male in breeding
plumage
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, October 2020]
Lateral view of a pair of White-winged Fairy-wrens,
with the male in breeding
plumage
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, October 2020]
Lateral view of part of a family clan of White-winged Fairy-wrens,
with the male in breeding
plumage
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, October 2020]
Lateral view of a pair of White-winged Fairy-wrens,
with the male in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Whyalla Conservation Park, Whyalla, SA, June 2022]
Frontal view of a pair of White-winged Fairy-wrens, with a
male in non-breeding
plumage
on the right
(photo courtesy of J. Greaves)
[Boolardy Station, Murchison, WA, August 2016]
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Frontal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of R. Plumtree)
[Near Hawker, SA, September 2018]
Frontal view of a male White-winged Fairy-wren with its prey,
a spider for its brood
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
Frontal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
[Eulah Creek, NSW, May 2020]
Near-frontal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage with its
tail cocked
(photo courtesy of M. Eaton)
[Winton, QLD, August 2022]
Near-frontal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage; note the
conspicuous white wing patch
(photo courtesy of B. Kinross)
Near-frontal view of a male White-winged Fairy-wren
with its prey, a spider for its brood
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
Close-up near-frontal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
[Burren Junction Bore Bath, NSW, November 2024]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
looking at the observer
(photo courtesy of M. Eaton)
[Coolmunda, near Inglewood, QLD, November 2024]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, October 2020]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Kilcowera Station, between Thargomindah and Hungerford, QLD, June 2020]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Kilcowera Station, between Thargomindah and Hungerford, QLD, June 2020]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren with a clear
display of the reflective white wings in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Bowra Wildlife Sanctuary, near Cunnamulla, QLD, June 2019]
Partly obscured near-lateral view of a male White-winged
Fairy-wren in breeding
plumage
[Eulah Creek, NSW, May 2020]
Lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Coolmunda, near Inglewood, QLD, November 2024]
Lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Close-up lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
[Burren Junction Bore Bath, NSW, November 2024]
Lateral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, October 2020]
Near-dorsal view of a male White-winged Fairy-wren with a clear
display of the reflective white wings in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Bowra Wildlife Sanctuary, near Cunnamulla, QLD, June 2019]
Near-dorsal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Near-dorsal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage showing
its ability to raise its little crest
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Dorsal/ventral view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage
[Eulah Creek, NSW, May 2020]
Dorsal view of a male White-winged Fairy-wren in breeding
plumage in
flight (photo courtesy of R. Plumtree)
[Beltana, SA, November 2018]
Lateral view of a male White-winged Fairy-wren moulting into its
breeding plumage
[Eulah Creek, NSW, August 2008]
Near-dorsal view of a male White-winged Fairy-wren with a
clearer view of the fading white wing patches
[Eulah Creek, NSW, August 2008]
|
|
NON-BREEDING |
Frontal view of a male White-winged Fairy-wren in non-breeding
plumage, with a
few emerging blue feathers
(photo courtesy of M. Eaton)
[Bowra Wildlife Sanctuary, near Cunnamulla, QLD, June 2019]
Frontal view of a male White-winged Fairy-wren in non-breeding
plumage
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Near-frontal view of a male White-winged Fairy-wren in non-breeding
plumage
[Eulah Creek, NSW, April 2011]
Near-lateral view of a non-breeding male White-winged Fairy-wren
that was observed by us helping to feed the dependent young of a
breeding couple
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Lateral/near-dorsal view of 3 male White-winged Fairy-wrens
in non-breeding
plumage in a
prickly shrub
[Pilliga, NSW, June 2016]
|
|
FEMALE |
Frontal view of a female White-winged Fairy-wren
looking sideways
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, October 2020]
Near-frontal view of a female White-winged Fairy-wren
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Near-frontal view of a female White-winged Fairy-wren; note the
pale bill (and the extreme length of this individual's tail)
[Eulah Creek, NSW, February 2019]
Near-frontal view of a female White-winged Fairy-wren
(photo courtesy of M. Eaton)
[Whyalla Conservation Park, Whyalla, SA, June 2022]
Near-frontal view of a female White-winged Fairy-wren
looking sideways
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Near-lateral view of a female White-winged Fairy-wren
[Near Moree, NSW, April 2012]
Frontal/lateral view of two female White-winged Fairy-wrens
(photo courtesy of M. Eaton)
[Whyalla Conservation Park, Whyalla, SA, June 2022]
Close-up lateral view of a female White-winged Fairy-wren
[Burren Junction Bore Bath, NSW, February 2024]
Lateral view of a female White-winged Fairy-wren
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Lateral view of a female White-winged Fairy-wren
(photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Lateral view of a female White-winged Fairy-wren in a
casuarina
[Near Wee Waa, NSW, November 2016]
Lateral view of a female White-winged Fairy-wren
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Lateral/ventral view of a female White-winged Fairy-wren
(photo courtesy of M. Mearns)
[Currawinya NP,
QLD, October 2012]
Dorsal view of a female White-winged Fairy-wren looking
back at the observer
[Burren Junction Bore Bath, NSW, March 2018]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Close-up frontal view of a juvenile White-winged Fairy-wren
[Burren Junction Bore Bath, NSW, November 2024]
Close-up near-lateral view of a juvenile White-winged Fairy-wren
[Burren Junction Bore Bath, NSW, November 2024]
Lateral view of a fledgling White-winged Fairy-wren
[Near Eulah Creek, NSW, February 2024]
Near-dorsal view of a fledgling White-winged Fairy-wren
looking backwards
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Near-dorsal view of a fledgling White-winged Fairy-wren
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
Near-dorsal view of a fledgling White-winged Fairy-wren
begging to be fed
[Eulah Creek, NSW, November 2012]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Jul - Dec | Eggs: 3 - 4 | Incubation period: 13 - 14 days | Fledging age: ca. 12 days |
| Nest building: Dominant female | Incubation: Female | Dependent care: Family clan |
Lateral view of a pair of White-winged Fairy-wrens working
on the next generation
(photo courtesy of M. Eaton)
[Winton, QLD, August 2022]
|
|
Nest |
"bungobittah", "lar", "malunna", "jindi" [bundjalung] = nest [Aboriginal] |
| Type: Dome | Material: Grass, wool, rootlets, webs | Height above ground: 0.2 - 2 m |
White-winged Fairy-wren nest in a relatively open setting
[Near Narrabri, NSW, January 2006]
Clan of White-winged Fairy-wrens (the male is not visible)
that owned the nest shown above
[Near Narrabri, NSW, January 2006]
Look into an old, abandoned White-winged Fairy-wren nest;
with the dome gone one can see that what remains is a "standard"
basket/cup-style
nest
[Eulah Creek, NSW, May 2020]
|
|
Eggs |
"boyanga", "booyanga", "derinya", "dirandil", "koomura", "mirk", "ngampu", "nooluk", "pateena", "pum-pum" = Egg; "dirundirri" = eggs [Aboriginal]; "gawu" = eggs [gamilaraay] |
| Size: 15 x 12 mm | Colour: Light cream, sparse light-brown speckles | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Sedentary | Elementary unit: Family clan |
Apart from bonding rituals performed to strengthen the family clan as a unit, the α-male and α-female, who are the only ones in a clan who will breed, have their own bonding ritual, such as e.g. allopreening.
Lateral view of a male White-winged Fairy-wrens cuddling up to
his partner in a bonding ritual
(photo courtesy of M. Eaton)
[Winton, QLD, August 2022]
Although territorial, i.e. not tolerating other birds of their own species in their territory, White-winged Fairy-wrens have been seen by us regularly to share their territory with family clans of Superb Fairy-wrens.
White-winged Fairy-wrens like to hide in prickly weeds; here a family
clan keeping their eyes on two nearby
Pied Butcherbirds
[Burren Junction Bore Bath, NSW, March 2018]
White-winged Fairy-wrens are curious birds, but also cautious;
living preferably in open country they are usually hard to approach,
unlike the two watching the birdwatcher from a shrub in this
frontal view
[Burren Junction Bore Bath, NSW, September 2019]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in an
alert, upright stance
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
Near-lateral view of a male White-winged Fairy-wren in an
alert, upright stance
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
This White-winged Fairy-wren is trying to read the sign, but
is finding it difficult to read upside down...
[Burren Junction Bore Bath, NSW, September 2019]
|
|
Food, Diet |
Fairy-wrens feed on small animals, such as insects and spiders.
Lateral view of a male White-winged Fairy-wren
with its prey, a spider for its brood
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
Near-dorsal view of a male White-winged Fairy-wren
with its prey, a spider for its brood
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
Frontal view of a female White-winged Fairy-wren devouring
a horsefly (photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Lateral view of a female White-winged Fairy-wren devouring
a horsefly (photo courtesy of J. Greaves)
[Ocean Reef, Perth, WA, December 2016]
Lateral view of a female White-winged Fairy-wren
with its prey, a spider for its brood
(photo courtesy of
V. Collins)
[Eulah Creek, NSW, February 2021]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| wwfairy_20170119_1.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Territorial call ("rollicking") | © MD | |
| wwfairy_20201208.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Territorial call ("rollicking") | © MD | |
| wwfairy_20201227.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Territorial call ("rollicking", long) | © MD | |
| wwfairy_20170119.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Territorial calls ("rollicking") | © MD | |
| wwfairy_20200324.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Territorial calls (early dawn) | © MD | |
| wwfairy_20241229.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Warning calls (human) | © MD | |
| wwfairy_20230216.mp3 |
leuconotus (NW NSW) |
Various (family clan) | © MD | |
| wwfairy_20201227_3.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Various (family clan) | © MD | |
| wwfairy_20201227_2.m4a |
leuconotus (NW NSW) |
Various | © MD |
More White-winged Fairy-wren sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |


































































