Macaroni Penguins are medium-sized penguins, with an all-white
front and an all-black back. The only deviation from this is
that they have a black chin.
Their most outstanding features
are bright orange-yellow whiskers on the forehead and a huge
orange-pink bill.
The irises are brown. Their legs and feet are skin-pink.
The Macaroni Penguin has now been given full species status, as
Eudyptes chrysolophus. They have been separated from the
Royal Penguin, Eudyptes
schlegeli.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Macaroni Penguin is available
HERE
.
Macaroni Penguins are found at sub-Antarctic latitudes, primarily
south of South America to south of South Africa.
Some Macaroni Penguins breed on Macquarie Island and associated
islands
in the Macquarie Group. There are only very few reports of
Macaroni Penguins being seen along the southern coastline of
the Australian continent, in SW VIC and SE NSW, respectively.
Macaroni Penguins are non-flying
pelagic birds
that spend most of their time out in the
open ocean and in
coastal waters.
Penguins can also spend much of their time on
ice.
Sightings
Click here for sighting information
We have not seen a Macaroni Penguin in Australian territory or
Australian territorial waters yet.
The photos shown below were taken by C. Pears between South America
and the Antarctic Peninsula in December 2024.
All photographic information presented
on this page has kindly been contributed by C. Pears.
Photos
ADULT
Sex unknown
Small mob of Macaroni Penguins walking down a rocky slope
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
Four Macaroni Penguins walking towards water
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.