Little Crows are visibly the smallest Australian
corvids.
Their plumage is
glossy-black on the back, plain black in front. Their appearance
depends mostly on the angle of infalling sunlight. The length of
the slender bill is shorter than the size of the head. When
perched, they appear to be long-legged.
In straight, level flight the tail is long, thin and straight,
with a slightly rounded tip.
The eyes have whitish irises.
The relatively short, straight bill is dark-grey. The legs and feet
are also dark-grey, with pink foot soles.
Juveniles have fleshy gapes, dark irises and a shorter bill and tail.
Twitcher's tip
The correct identification of
corvids
in the field is notoriously difficult.
Little Crows are visibly smaller than other crows or ravens and
have a bill that is visibly shorter than the length of their head.
If visible, e.g. when ruffled by wind, the base of feathers of
ravens is grey (while those of crows have white bases). The transition
from black to grey is gradual (while in crows the transition from
black to white is abrupt). Also their call distinguishes Little Crows
from other species of corvids.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Little Crow is available
HERE
.
NB:
Reports on ebird of birds submitted by birdwatchers from
the Australian Outback tend to be clustered along roads
and public areas such as camp grounds; in such cases their
distribution is not a good representation of the overall
distribution of the species.
Little Crows are endemic to Australia.
They are normally found across parts of the southern half of
Australia, only rarely extending their range farther North.
Their range extends from the north-western half of NSW and the
south-eastern corner of QLD across most of SA, into the southern
central NT (up to Alice Springs and just to the North of there),
along the South coast of SA into central western WA (but
not the south-western tip including Perth). After substantial
inland rainfall they can extend their range to most of the interior
of the continent, except parts of the Simpson Desert, the Great
Victoria, Gibson and Great Sandy Deserts. They do not venture into
the far North of the continent (Kimberley, Top End of the NT, Cape
York peninsula) and are not found in the Great Dividing Range
either. This exclusion zone includes the coastline on the VIC/SA
border, the area around Adelaide, SA, and the hills to the North
of the city.
Little Crows are adapted to the semi-arid to arid parts of the
interior, in open plains and
grassland, but also
along roadsides.
They adapt well to the presence of humans and are also found in
urban environments.
Where to look? How to find
this species?
The primary problem with finding Little Crows is not that they
are difficult to see or hear, but difficult to identify (from other
corvids. The easiest way
to find a Little Crow is to visit a community/town where they are
the only species of corvid.
For example, Bourke, on the edge of Outback NSW, is such a place.
Sightings
Click here for sighting information
Little Crows were first seen and identified by us in the township
of Bourke, NSW, in March 2008. They were seen again in Bourke, NSW,
in September 2012 and on other occasions since then.
M. Eaton reports finding Little Crows in Thargomindah, QLD, in June
2020. Others were found near the Will Hutchinson Memorial, 8 km S
of Coober Pedy, SA, in October 2022, and at Erldunda, NT, in June
2023.
Photos
ADULT
Sex unknown
Near-lateral view of a Little Crow on a sealed
road
[Bourke, NSW, September 2012]
Near-lateral view of a Little Crow looking sideways
(photo courtesy of M. Eaton)
[Erldunda, NT, June 2023]
Lateral view of a Little Crow looking towards the observer
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near the Will Hutchinson Memorial, 8 km S of Coober Pedy, SA, October 2022]
Close-up lateral view of a Little Crow
(photo courtesy of M. Eaton)
[Erldunda, NT, June 2023]
Lateral view of a Little Crow
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near the Will Hutchinson Memorial, 8 km S of Coober Pedy, SA, October 2022]
Like all members of the Corvus family known to us, Little Crows
are omnivores and scavengers.
This Little Crow has developed a taste for (obviously pre-chewed)
chewing gum; we did not investigate which flavour the bird liked best...
[Bourke, NSW, September 2012]
More Little Crow sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.