Blue Petrels are small seabirds.
Their upperparts, including the cap, are bluish-grey, with a
clearly contrasting dark-grey "M" pattern spanning from one
wing tip to the other. In Blue Petrels this "M" is distinct.
Another distinguishing feature is the conspicuous facial
pattern, with dark-grey cap, a well-defined eye stripe
connecting with a conspicuous bluish-grey half collar
down the sides of the neck.
The underside (front) is almost all white.
The underwings are off-white to light-grey, except for a
thin, faint, white trailing edge and a thin, black
leading edge near the alula.
As opposed to other prions, the undertail is all-white.
Also unlike other prions, Blue Petrels have a white terminal
band on the uppertail.
Twitcher's tip
While ALL other, similar species have a black tip on their tail
(top and bottom), Blue Petrels have a giveaway characteristic
feature - a WHITE tip of the tail.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Blue Petrel is available
HERE
.
Blue Petrels have a rather narrow circumpolar breeding range,
using islands from 47 to 56 degrees southern latitudes (i.e.,
off the Antarctic continent and the polar ice mass).
Outside the breeding season they disperse some further and
can be found in the southern parts of South America and, in
particular, on the islands towards the Antarctic Peninsula.
They are regularly found in New Zealand and they occasionally
also reach land in southern Australia, but only rarely in
South Africa.
Blue Petrels reach the coastline of Australia mostly in an area
spanning from the SW tip of WA to the NSW Central Coast, including
most prominently Tasmania. They are usually not found close to the
coastline, but near the edge of the continental shelf.
We have not seen a Blue Petrel in Australian territory or territorial
waters yet.
The photos shown below were taken by C. Pears between South America
and the Antarctic Peninsula in December 2024.
All photographic information presented on this page
has been kindly contributed by C. Pears.
Photos
ADULT
Sex unknown
Distant near-lateral view of a Blue Petrel - note the characteristic
white tip of the tail
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
Lateral view onto the upperparts of a Blue Petrel
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
Lateral view of a Blue Petrel
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
Near-dorsal view of a Blue Petrel
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
Comparison between a Blue Petrel, bottom, and an
Antarctic Prion
(photo courtesy of C. Pears)
[December 2024]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.