Short-tailed Shearwaters are medium-sized seabirds with an overall
dark-brown plumage.
The only exception from this homogeneous colour is the possibility
that some (not all) have grey or greyish-brown underwing coverts.
The legs and feet are grey. Their tail is short, with the feet
reaching the end of the tail or slightly beyond.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Short-tailed Shearwater is available
HERE
.
Short-tailed Shearwaters are a strongly migratory species.
In the southern autumn, Short-tailed Shearwaters migrate northwards,
from Australia/New Zealand to far-eastern Asia (in particular to Japan,
Kamchatka and the Aleutian islands), from where they will depart again
in the northern autumn, migrating southwards along the American West
coast, crossing the Pacific Ocean towards Australia, New Zealand and
the Southern Ocean in time for the next breeding season.
During the southern summer Short-tailed Shearwaters are usually found
in Australian waters, along the south coast of WA, SA, VIC, NSW and
along the east coast as far north as southern QLD. They are endemic
breeders that nest mostly on
offshore islands in
Bass Strait and along the coastline of Tasmania.
We first spotted Short-tailed Shearwaters off headlands at both Point Plomer,
Limeburners Creek NP,
and Crescent Head, NSW, in October 2013.
B. Hensen reports spotting Short-tailed Shearwaters off Cape Banks,
La Perouse, NSW, in November 2013.
At the time of the October/November 2013 sightings,
they were seen hunting closer to shore than normal, providing photo
opportunities from land. During the spring 2013 migration to their
breeding grounds in the south, many thousands of Short-tailed
Shearwaters did not make it and washed up on beaches.
We thank B. Hensen and A. Richardson for their help with the
identification of this species.
M. Eaton reports finding Short-tailed Shearwaters
on a pelagic off Eaglehawk Neck, near Hobart, TAS, in September 2021.
C. Pears spotted Short-tailed Shearwaters a few km off Adventure Bay,
Bruny Island, TAS, in January 2023.
Photos
ADULT
Sex unknown
Short-tailed Shearwaters on
coastal water
(photo courtesy of B. Hensen)
[Cape Banks, La Perouse, NSW, November 2013]
Short-tailed Shearwaters on
coastal water
(photo courtesy of B. Hensen)
[Cape Banks, La Perouse, NSW, November 2013]
Near-lateral view of a Short-tailed Shearwater in low flight,
almost touching the water with its wing tip
[Limeburners Creek NP,
NSW, October 2013]
Lateral view of a Short-tailed Shearwater in flight
[Limeburners Creek NP,
NSW, October 2013]
Lateral view onto the upperwing pattern of a Short-tailed Shearwater
(photo courtesy of B. Hensen)
[Cape Banks, La Perouse, NSW, November 2013]
Ventral view of the underwing pattern of a Short-tailed Shearwater in flight;
note that the amount of white visible on the underwing can vary and
is not a good diagnostic tool
[Limeburners Creek NP,
NSW, October 2013]
Near-dorsal view from above onto a Short-tailed Shearwater in
flight; note the feet protruding beyond the end of the short
tail, which is an identifying characteristic of the species
[Limeburners Creek NP,
NSW, October 2013]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.