Chestnut-backed Button-quails are small ground-dwelling birds.
Their plumage
is highly cryptic
and dimorphic, i.e.
males and
females
are slightly different.
The head of both sexes heavily mottled dark-grey and white,
with a dark longitudinal stripe on either side of the crown.
The mantle and back are rufous-brown with white
streaking, while the rump and uppertail are rufous-grey. The
upperwings are rufous-brown with off-white spots. The flight
feathers, which are hidden when the wings are folded, are
dark-grey.
Belly and undertail are white to off-white.
The chest and flanks are olive-grey.
Males
have white spots on the olive-grey base, while the front of
females
is more streaked.
The irises are pale-yellow. The short, thick bill of both sexes
is light-grey, the legs and feet are yellow.
Although the two genera of the true quails, Coturnix, and the
button-quails, Turnix,
are outwardly very similar, and therefore often listed together,
there are significant differences between them (which is the
reason why they are in different family groups here).
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Chestnut-backed Button-quail is available
HERE
.
Chestnut-backed Button-quails are endemic to Australia.
Their range encompasses the Kimberley, WA, and the Top End
and the Tiwi Islands of the NT, from Derby, WA, in the West,
to Groote Eylandt, NT, in the Gulf of Carpentaria, in the
East.
Chestnut-backed Button-quails prefer dry savanna, dry
scrub and
dry grassland.
Sightings
Click here for sighting information
P. Brown reports spotting a Chestnut-backed Button-quail at
Nitmiluk NP
(Katherine Gorge), NT, in September 2020. Another was found, and
audio recorded, at Nackeroo Lookout, Timber Creek, NT, in March 2021.
All sighting and audio information presented
on this page has been kindly contributed by P. Brown.
There are many fundamental differences between
true quails (Coturnix) and
button-quails (Turnix) (see
above in the "Taxonomy, classification" section).
One other is that, while in most bird species males "advertise"
(i.e. call for a partner) and declare their territory, in the case
of button-quails this is done by the females.
More Chestnut-backed Button-quail sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.