Hudsonian Godwits are medium-sized waders.
When seen in Australia, Hudsonian Godwits are usually in
eclipseplumage, which is
highly cryptic.
Except for short, broad light-grey eyebrows and a small throat patch,
the rest of the head, neck and chest is plain grey with a brownish
tinge. The belly, vent and undertail coverts are light-grey to
off-white. The back and wings are dark brownish-grey, with somewhat
lighter brownish-grey edge lining. The uppertail is black. In flight
they show mostly grey underwings with a prominent black inner
frontal part and a white central wing bar.
On the upperwing they have thin, but clearly visible, white wing bars.
During the
breeding
season, both sexes have bold dark-grey chevrons on flanks, mantle
and upperwing.
In addition, the chest and belly of
males
have a rufous base, while those of
females
have a creamy base colour.
The eyes have dark irises. Hudsonian Godwits have a long,
dark grey-tipped pinkish, straight bill that is about twice
as long as the size of the head. The long legs and the feet are
dark-grey.
Twitcher's tip
For identification, primarily in non-breeding
plumage,
it is useful to know that, compared with
Bar-tailed Godwits,
Hudsonian Godwits have shorter supercilia that do not extend much
beyond the eyes.
Compared with
Black-tailed Godwits,
the supercilia of the Hudsonian Godwit are much broader, bulging above
and in front of the eyes.
In breeding
plumage, compared with both
Bar-tailed Godwits and
Black-tailed Godwits,
Hudsonian Godwits have by far the most prominent chevron pattern.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Hudsonian Godwit is available
HERE
.
Hudsonian Godwits breed near the treeline of northern North America,
in a range spanning along, or near, the North-west coast from Alaska
to northern Canada, including parts of Hudson Bay, from which their
name is derived.
There is also one known breeding site in inland central northern Canada.
In winter they migrate down the American coastlines, to overwinter
in South America. On the East coast they stay from southern Brazil
southwards to Terra del Fuego, while along the West coast they
stay from about Puerto Montt and Chiloe, Chile, southwards.
Hudsonian Godwits are rare vagrants to Australasia, when individuals
move down the western
Pacific coastline (along far-eastern Asia), rather than the eastern
Pacific coastline (the American West coast). Most sightings in
Australasia are reported from around New Zealand and along the
southern half of the Australian coastline.
In Australia Hudsonian Godwits are found only rarely, and only
in coastal environments, from around Brisbane, QLD, via the NSW
coast, to TAS and VIC. There are additional reports from Adelaide,
SA, and Perth, WA.
While overwintering in Australia,
Hudsonian Godwits have a preference for sandbanks and also
intertidal wetlands,
including mudflats.
Sightings
Click here for sighting information
M. Eaton reports finding a Hudsonian Godwit at Brighton, a
northern suburb of Brisbane, QLD, in June 2024.
All sighting and photographic information presented on this page
has been kindly contributed by M. Eaton.
Photos
ADULT
MALE
NON-BREEDING
Near-frontal view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
looking towards the observer
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Near-frontal view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Lateral view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Lateral view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Near-dorsal view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Dorsal/ventral view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Lateral comparison of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage,
right, with two
Bar-tailed Godwits
in non-breeding plumage
and a Silver Gull
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Comparison of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage,
right, with a
Bar-tailed Godwit
in non-breeding plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Food, Diet
Lateral view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
pulling its prey out of mud and water
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
Lateral view of a Hudsonian Godwit in transitional
plumage
pushing its bill into the mud right "up to the hilt"
(photo courtesy of M. Eaton)
[Brighton, Brisbane, QLD, June 2024]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.