(Philomachus [Calidris] pugnax) Alternate name(s): "Reeve" (female)
Size: 29-32 cm (male), 22-26 cm (female);
wing span 54-60 cm (male), 46-49 cm (female) Body mass: 180 g (average; male), 110 g (average; female) Wing loading [g/cm2]: ca. 0.55
Ruffs are medium-sized waders.
Their plumage
is highly cryptic.
They are dimorphic,
i.e. males and
females
are different. In addition, both sexes have different
breeding
and
non-breedingplumages.
In eclipsemales and
females
are quite similar. However note that
females
are generally much smaller than
males.
If/when seen together, the sexes can be told apart by their size.
Both sexes in
eclipse
have a grey head, with darker grey striation
on cap and the sides and nape of the neck. They have off-white
eye-rings and an off-white base to the bill. Also the chin is
off-white.
The chest is lightly-barred greyish-brown, while the rest of the
front is white.
The back and wings are dark grey-brown, with lighter brown edge
lining.
The main distinguishing feature is that males have an orange-brown
base to their bill.
Breeding females have a light-brown front with darker blotches
from chin to chest. On the back the light-brown edges are much
broader than in eclipse. Otherwise the
plumage
remains roughly the same.
Breeding males gradually grow black feathers on chest and belly
as the breeding season progresses, giving them a spotted front
of white with some black, while the lower belly, vent and
undertail coverts are off-white to light-grey.
The back shows more brown than in breeding females.
In addition, and after moulting into the general
breeding
plumage, males
have an extra moult to produce the ear tufts and the fringe
of feathers around the neck that gives them their name. Older,
well-established males have a black cap with erectile feathers
forming black ear tufts and a ruff that is barred brown and black
at the front and black when seen from behind.
Younger, lower-ranking males on the fringes of a breeding
colony/area tend to have grey and white ruffs.
This ruff is extensive, covering the entire neck.
During the breeding season males have warty orange skin from the
base of the bill to the sides of the head, surrounding the eyes.
Both sexes have dark irises.
Breeding males have an orange-brownish bill, while in eclipse
the bill has a dark tip. Females and immature/juvenile birds
have a dark-grey bill. The bill of all Ruffs has medium length
(similar to the size of the head) and is slightly downcurved.
The legs and feet of both sexes are orange-brown; usually the
colour is brightest during the breeding season and duller in
eclipse.
Juveniles
have a plain light-brown to creamy front and neck and a cap
with dark striation and their back is dark-brown with
light-brown to creamy edge lining on the feathers.
Juvenile females are in general more brownish than juvenile
males and the scalloping on their back is less pronounced
than in males.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Ruff is available
HERE
.
The Ruff is a strongly migratory species.
They are found primarily in Eurasia, but also - to a lesser degree
- in North America, along both the East and the West coast (hence
on all northern continents).
Their breeding grounds are located mostly in Arctic Eurasia, but
also in temperate climate areas.
The birds of the European/western Asian population winter in parts
of Africa (along the West and North coast, but also down the Nile
valley and throughout East and South Africa). Others stay in Asia
Minor, parts of the Middle East and (near-)coastal Arabia.
Birds from central/eastern Asia migrate to the border region of
Pakistan and India and further down the Indian West coast.
Others winter far-eastern and south-eastern Asia; some reach
Australia.
During their migration they can be found almost anywhere between
breeding and wintering grounds.
In Australia the Ruff is an uncommon non-breeding migrant from the
North. It is found primarily in near-coastal (but not coastal)
wetlands almost around the Australian continent, except the South
coast from Eyre peninsula, SA, to the SW tip of WA. Ruffs have
also been reported from the lower Murray-Darling basin in the
border region of NSW and VIC.
During the breeding season Ruffs have a preference for taiga bogs,
marshes, swamps, submerged grassland, but also seashores. Outside
the breeding season they are found more generally in any type of
wetland with shallow water. In Australia they have a preference
for habitats with brackish water, such as
estuaries
or eutrophic habitats, such as
sewage treatment
plants.
Sightings
Click here for sighting information
M. Eaton reports finding a Ruff at the Port of Brisbane, Brisbane,
QLD, in December 2018. Another was spotted at Campsite Beach,
Roebuck Bay, near Broome, WA, in June 2026.
All sighting and photographic information presented on this page
has been kindly contributed by M. Eaton.
More information on this species is available from
Europe.
Photos
ADULT
MALE
NON-BREEDING
Lateral view of a wet male Ruff in non-breeding
plumage
on the edge of Samphire
(photo courtesy of M. Eaton)
[Port of Brisbane Wader Roost, Brisbane, QLD, December 2018]
While in Australia, i.e. outside their breeding season, male Ruffs
are "well-behaved", whereas during the northern hemisphere's breeding
season it is "gloves off" and the fight for females (plural...!) is
on. For more Ruff photos from Europe, have a look
here or, for a photo
gallery of the various breeding
plumages
of males, click
here (they really
go for it, and no holds barred).
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.