Pheasant-tailed Jacanas are medium-sized wetland birds with
large feet.
Their most prominent feature is the long pheasant-like tail
that they have only during the
breeding
season.
The plumage of
the two sexes is basically identical. Sexing in the field is
usually achieved by comparing sizes. The species displays
reverse sexual dimorphism, meaning that
males
are smaller than
females.
In breedingplumage both sexes
have a white head and neck bordered by a narrow black line from
the cap down the sides of the neck. Behind the black line the
neck is buff to rufous. The lower chest, belly, vent and very long tail
are black. Mantle, back and inner wing coverts are lightly
vermiculated dark-brown.
The outer wing coverts are white and parts of the flight feathers
are white, except for the outermost primary flight feathers and
the tips of the other primaries, with are black.
In eclipse
both sexes
have a dark-brown cap, nape of the neck and wing coverts, with
grey vermiculation on the sides of the folded wings. Apart from
a black bar through the eyes, down the sides of the neck and
combining to a "V" on the chest, the front - from chin to undertail,
and the sides of the head are white. Between the black bar and the
nape of the neck the sides of the neck are creamy. In
eclipse
the tail is short.
The outermost primary wing feathers, and the tips of the others,
are black.
One peculiarity of the Pheasant-tailed Jacana (both sexes) is
that their primary flight feathers have spatulate tips. They
are the black pointy tips sticking out upward at the rear end.
The irises of both sexes are dark-brown. The bill, legs and
feet are greyish-green to greyish-yellow.
Juvenile
Pheasant-tailed Jacanas resemble
adults in
eclipse
but they have a rufous cap, rather than dark-brown.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Pheasant-tailed Jacana is available
HERE
.
The range of the Pheasant-tailed Jacana extends from the East coast of
Arabia in the West to the Philippines, South Korea and Japan in the East
and from southern China and the southern edge of the Himalayas in the
North to Malaysia, Singapore and parts of Indonesia in the South.
Within that range, basically all of the Indian subcontinent and south-east
Asia (including only the southern tip of Borneo) are the core breeding
range. They also breed along the lower Porali River in Pakistan.
In summer, they extend their breeding range northward along the Porali
River, and also a bit into the Himalayas and into all of south-eastern
China.
Outside the breeding season, Pheasant-tailed Jacanas disperse, reaching
winter quarters on the East coast of Arabia (Oman and north-eastern Yemen)
and Java in Indonesia. (As opposed to claims made elsewhere, there are no
reported sightings on ebird from Sumatra, Indonesia).
In Australia, Pheasant-tailed Jacanas are found only as rare vagrants.
The only reported sighting on Australian territory so far was in
February 2025, on North Cocos (Keeling) Island.
Pheasant-tailed Jacanas live mostly in freshwater wetlands, i.e.
freshwater lakes or
swamps. Although
usually found around aquatic vegetation such as water lilies, they
can also be seen wading in the shallows of unvegetated wetlands.
Sightings
Click here for sighting information
We have not found Pheasant-tailed Jacanas in Australia yet.
The photos shown below were taken by M. Eaton in Sri Lanka
in October 2025.
All photographic information presented on this page
has been kindly contributed by M. Eaton.
Photos
We are not able to determine the sexes of the birds shown below by
studying their morphology. The sexes are based on the photographer's
perception of relative sizes.
ADULT
MALE
BREEDING
Lateral view of a male Pheasant-tailed Jacana in (near-)breeding
plumage; the tail
feathers have not reached full length yet
(photo courtesy of M. Eaton)
NON-BREEDING
Lateral view of a male Pheasant-tailed Jacana starting
to moult into breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a male Pheasant-tailed Jacana in non-breeding
plumage looking
towards the observer
(photo courtesy of M. Eaton)
FEMALE
NON-BREEDING
Lateral view of a female Pheasant-tailed Jacana starting
to moult into breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
Frontal view of a female Pheasant-tailed Jacana in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
Frontal view of a female Pheasant-tailed Jacana in non-breeding
plumage looking
sideways
(photo courtesy of M. Eaton)
Frontal view of a female Pheasant-tailed Jacana in non-breeding
plumage looking
sideways
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a female Pheasant-tailed Jacana in non-breeding
plumage looking
towards the observer
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a female Pheasant-tailed Jacana in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
IMMATURE/JUVENILE
Lateral view of a juvenile (male?) Pheasant-tailed Jacana
looking towards the observer
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a juvenile (male?) Pheasant-tailed Jacana
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a juvenile (male?) Pheasant-tailed Jacana
looking backwards
(photo courtesy of M. Eaton)
Near-dorsal view of a juvenile (male?) Pheasant-tailed Jacana
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a juvenile (female?) Pheasant-tailed Jacana
looking backwards
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a juvenile (female?) Pheasant-tailed Jacana
(photo courtesy of M. Eaton)
Dorsal view of a juvenile (female?) Pheasant-tailed Jacana
(photo courtesy of M. Eaton)
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors.
The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.