(Stercorarius parasiticus) Alternate name(s): "Arctic Jaeger", "Arctic Skua", "Parasitic Skua"
German name(s): "Schmarotzerraubmöwe" Size: 41-48 cm, incl. streamers up to 7 cm; wing span 1.1-1.25 m Body mass: 300-650 g Wing loading [g/cm2]: 0.33-0.35
Arctic Skuas are medium-sized seabirds.
Both sexes look alike, but they can both come in different
morphologies,
pale,
intermediate
and dark.
In addition, they have slightly different
breeding
and
eclipse
plumages.
During the breeding season
dark
morphology Arctic Skuas have an all dark-brown front, a
near-black very-dark brown cap, wings and tail, and a
yellowish-brown nape of the neck.
In eclipse they show some lighter-grey barring on the front,
mostly on the throat, belly and vent.
Pale
morphology Arctic Skuas, in
breeding
and
eclipse
plumage,
have a light-grey neck and front,
down to the undertail coverts, with a mid-greyish chest band.
Their cap is very dark grey, while the back is mid-grey, with
dark-grey wings and tail feathers.
Outside the breeding season they show some grey barring on the
sides of the neck, flanks, vent and a clearly visible barred
chest band.
The intermediate
morphology sits in between these two, with more brown to rufous
hues in their plumage.
All morphologies have silvery-white wing "flashes" (thin
longitudinal edges on the primaries) which become less conspicuous
in eclipse.
At any time of the year, the tail streamers can be either present or
missing.
The irises of all Arctic Skuas are dark. The slender,
slightly hooked bill is black. Also the legs and webbed feet
are black.
Juveniles
are greyish, with birds of the dark morphology a bit
darker than those of pale morphology. The front is heavily
barred, while the neck is streaked and the wings are vermiculated
grey with lighter-grey edges. The head still lacks the
characteristic dark cap.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Arctic Jaeger is available
HERE
.
Arctic Jaegers (Arctic Skuas) are a strongly migratory
pelagic species.
Their breeding range is circumpolar, on dry tundra, spanning North
America, northern Eurasia and islands in between, such as e.g. the
southern coastal fringe of Greenland, all of Iceland and smaller
islands towards Scotland, as well as the Aleutian islands.
They overwinter on the southern
oceans, around
southern South America, southern Africa and also around Australia
and New Zealand (but not Antarctica).
While most of the migration happens at sea, there are some migration
routes across land. In North America, such a route passes over the
Great Lakes. In Eurasia, such routes exists from northern Russia
southward, either via the Black Sea to the Mediterranean and the
Red Sea, or via the Caspian Sea to the Persian Gulf.
In Europe Arctic Skuas are breeding migrants to the islands
off and beyond Scotland, including Iceland, and the coastal
fringe of Scandinavia, northward of the latitude of Oslo,
Norway, on both sides (North Atlantic and Baltic Sea coastline).
Their breeding grounds extend eastward along the Kola peninsula
and north-western Russia.
Arctic Skuas overwinter along the western Mediterranean
coastline, from about southern Portugal in the West to Sicily,
Italy, in the East.
Occasionally they can be found along migratory routes, e.g.
from the Adriatic Sea near Venice, Italy, straight towards
the southern Baltic Sea or from the Aegean Sea and the western
Black Sea coastline to the north-western Russian coastline.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports spotting Arctic Skuas
off Sagres, Algarve, Portugal, in October 2022.
I. Chisnall
found Arctic Skuas during a pelagic trip off
the Isles of Scilly, England, in August 2023.
Arctic Skuas (Parasitic Jaegers) were previously seen by us in
Australia and in
Arabia.
Photos
ADULT
Pale morphology
Lateral view of a pale morph Arctic Skua in flight
- note the silvery wing flash
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, England, August 2023]
Dark morphology
Near-frontal view of a dark morph Arctic Skua in flight;
note the pale frons
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, England, August 2023]
Near-frontal view of a dark morph Arctic Skua in flight
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, England, August 2023]
IMMATURE/JUVENILE
Lateral view of a juvenile(?) Arctic Skua in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, October 2022]
Lateral view of a juvenile(?) Arctic Skua in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, October 2022]
Lateral view of a juvenile(?) Arctic Skua in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, October 2022]
More photos of Arctic Skuas (Parasitic Jaegers) were taken by us in
Australia and in
Arabia.
When not breeding, Arctic Skuas spend most of their time, including
much of their migration, out at sea.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.