Caspian Gulls are large, white-headed gulls.
They take four years to reach maturity, so there are five different
phases of plumage.
During the
breeding
season, adult
Caspian Gulls have an all-white head and front. The belly can have
a light-grey tinge.
The wings are grey, with black tips on the outer primaries, which
in turn have white spots on them. In-flight the wings show white
leading and trailing edges. The tail is white.
Outside the breeding season the back of the head can be slightly
streaked grey, but otherwise, except for wear and tear, the
plumage remains
the same.
Their most prominent (but not unique!) feature is the rather
long, slender
yellow bill with a red spot near the tip of the lower mandible.
The irises are pale-grey. The colour of the legs and feet can
vary, from fleshy pale-pink via grey to yellow.
There are 4 different
immatureplumages.
The plumage of
third-year birds already closely resembles that of
adults,
but with some residual grey streaking on the head, nape of the neck
and some of the flight feathers.
The bill is mostly dark-yellow, with a black spot (across both
mandibles) near the tip. The legs and feet are pale-pink.
Second-year birds have an almost all-white head, a mostly light-grey
front and mottled grey sides. The wings are mostly grey, with
some mottling on the coverts; the tips of the outer primaries
and the tail are black. The legs and feet are pale-pink.
The irises are quite dark. The frontal half of the bill is
partly black, while the rest is dark-yellow.
Except for their almost all-white head and chest and a grey belly,
first-year Caspian Gulls are mottled grey all over, with some
streaking on the sides, but a bolder scalloped pattern on the wings.
The irises are dark. The bill is black with a greyish base.
Juveniles have an all-black bill, a strongly streaked neck,
a finely scalloped front and boldly scalloped brownish-grey wings.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Caspian Gull is available
HERE
.
Caspian Gulls are a partly migratory species.
Most of the population breeds around the Black Sea and the Caspian Sea
and further eastwards into Central Asia, to north-western China. In
recent decades they have been extending their range north-westwards
into eastern Europe, breeding in Poland and eastern Germany. Some birds
migrate South during the winter, to the Red Sea and the Persian Gulf,
while others disperse into Western Europe, mostly around the Baltic
Sea, but also towards the coastline of the North Sea.
In Europe Caspian Gulls are partly resident, partly winter
visitors. They breed in wetlands mostly in Poland, along
the lower Danube river, along the North coast of the Black
Sea, along the Dnjepr river, along the lower Volga river and
along the North coast of the Caspian Sea. There is also an
overwintering population at the northern tip of the Adriatic
Sea, around Venice, Italy.
On both sides of the Volga, and from there eastwards, they
are summer breeding migrants.
Outside the breeding season Caspian Gulls are mostly coastal
species.
Sightings
Click here for sighting information
G. Pinelas reports finding Caspian Gulls at
the Port of Sesimbra, Setubal, Portugal, in February 2018.
J. Pires spotted a Caspian Gull
on a pelagic off Sagres, Algarve, Portugal, in November 2022.
Photos
ADULT
Sex unknown
BREEDING
Lateral view of an adult Caspian Gull, second from left,
together with a first-winter immature bird, centre, and
several juveniles (photo courtesy of G. Pinelas)
[Port of Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2018]
IMMATURE/JUVENILE
Close-up lateral portrait of a first-winter immature Caspian Gull
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Port of Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2018]
Lateral portrait of a first-winter immature Caspian Gull,
with a juvenile obscured behind it (photo courtesy of G. Pinelas)
[Port of Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2018]
Lateral view of a first-winter immature Caspian Gull, with
a juvenile obscured behind it (photo courtesy of G. Pinelas)
[Port of Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2018]
Lateral/ventral view of a first-winter immature Caspian Gull in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, November 2022]
Lateral/ventral view of a first-winter immature Caspian Gull in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, November 2022]
Caspian Gulls are inland gulls that breed along lakes and rivers,
as well as sea shores.
They are listed here as territorial because, although they breed
in colonies, they are very protective about their nests within
the colony.
Part of the European population is sedentary, staying around the
lakes of Poland, the Danube, Dnjepr and Volga rivers and the North
coasts of both Black Sea and Caspian Sea.
Others are locally dispersive or migratory, extending the breeding
range eastward towards central Asia.
Elsewhere they are vagrants.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.