10 |
|
|
European Herring GullSize: 60-67 cm (male), 55-62 cm (female); wing span: 1.25-1.55 m Body mass: 1.05-1.5 kg (male), 0.71-1.1 kg (female) Wing loading [g/cm2]: 0.42-0.55 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "argentatus"
This race is also called the "Scandinavian Herring Gull".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Frontal view of a European Herring Gull in breeding
plumage;
note the characteristic light-grey mantle; the absence
of streaking from head and neck is typical for breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Near-frontal view of a European Herring Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Near-lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage
on land; here one can see its greyish-pink legs and feet
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage
in flight (photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Mixed flock of European Herring Gulls
and Common Gulls,
both in breeding
plumage,
feeding off the northern Norwegian coast
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Close-up full-frontal view of a juvenile European Herring Gull; note the
brownish, mottled
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Close-up frontal view of a juvenile European Herring Gull looking
sideways
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Close-up near-frontal view of a juvenile European Herring Gull looking
towards the observer
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Close-up near-frontal view of a juvenile European Herring Gull
(photo courtesy of C. Pears)
[Tromso, Norway, September 2024]
Close-up near-lateral portrait of a juvenile European Herring Gull
with a view of the inside of the bill
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Close-up near-lateral view of a juvenile European Herring Gull
- note the prominent notches on the upperparts and the rather
homogeneous overall colouring
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Close-up near-lateral view of a juvenile European Herring Gull
looking sideways
(photo courtesy of C. Pears)
[Tromso, Norway, September 2024]
Close-up lateral portrait of a juvenile European Herring Gull
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Close-up lateral view of a juvenile European Herring Gull
(photo courtesy of C. Pears)
[Tromso, Norway, September 2024]
Race "argenteus"
This race is also called the "West European Herring Gull".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Near-frontal view of a European Herring Gull in breeding
plumage;
the absence of streaking from head and neck is typical for
breeding plumage
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Harlesiel, Ostfriesland, Germany, June 2021]
Near-lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage;
note the very light-grey mantle characteristic of this race
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Grüner Brink, Fehmarn, Germany, May 2019]
Lateral view of a European Herring Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Near Noordwijk, Zuid Holland, Netherlands, November 2016]
|
|
NON-BREEDING |
Close-up frontal view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Bridlington, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Frontal view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage;
note the very light-grey mantle characteristic of this race;
the streaking on head and neck is typical for non-breeding
plumage -
click on image to also see a Lesser Black-backed Gull
(photo courtesy of M. Thomas)
[Lökken, Jütland, Denmark, September 2019]
Frontal/ventral view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Wadebridge, Cornwall, England, UK, September 2019]
Near-frontal view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage;
note the very light-grey mantle characteristic of this race;
the streaking on head and neck is typical for non-breeding
plumage -
click on image to also see a Lesser Black-backed Gull
(photo courtesy of M. Thomas)
[Lökken, Jütland, Denmark, September 2019]
Close-up lateral view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Bridlington, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Close-up lateral view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, UK, September 2019]
Close-up lateral view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Near Noordwijk, Zuid Holland, Netherlands, November 2016]
Close-up near-dorsal view of a European Herring Gull in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Wadebridge, Cornwall, England, UK, September 2019]
Lateral view of a European Herring Gull moulting into non-breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of C. Pears)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, September 2025]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of a third-winter European Herring Gull;
note the streaking on the head, nape of the neck and, in
particular, the greyish-brown barring on the wing coverts
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Near Noordwijk, Zuid Holland, Netherlands, November 2016]
Near-dorsal view of a third-winter European Herring Gull
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Sardao, Odemira, Portugal, October 2019]
Lateral view of a first-winter European Herring Gull
(photo courtesy of C. Pears)
[Silloth, Solway Firth, Cumbria, England, UK, September 2023]
Lateral/ventral view of a first-winter European Herring Gull
in flight
(photo courtesy of C. Pears)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Close-up lateral view of a juvenile European Herring Gull
(photo courtesy of C. Pears)
[Bridlington, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Close-up near-dorsal view of a juvenile European Herring Gull
(photo courtesy of C. Pears)
[Bridlington, Yorkshire, England, UK, September 2025]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Sedentary/nomadic | Elementary unit: Solitary/mob |
Although spending much time roaming out at sea (North Sea and north-eastern Atlantic Ocean), on land (from the Bay of Biscaye to northern Norway, including the British Isles) much of the population of European Herring Gulls is sedentary. In summer part of the population moves short-distance to extend their breeding range into much of Finland and the Baltic states.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |
































