10 |
|
|
Great Black-backed GullSize: 64-79 cm; wing span: 1.5-1.7 m Body mass: 0.75-2.3 kg Wing loading [g/cm2]: ca. 0.71 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Frontal/lateral view of two Great Black-backed Gulls in breeding
plumage;
note the characteristic dark-grey mantle and the massive bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Sado estuary, Setubal, Portugal, February 2025]
Near-frontal view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage -
the bird is surrounded by other, smaller gulls including, on
the left, a
Yellow-legged Gull
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, June 2017]
Near-lateral view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Near-lateral view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Torre Beach, Carcavelos, near Lisbon, Portugal, November 2017]
Near-lateral view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage,
surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, September 2017]
Lateral view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage;
note the characteristic dark-grey mantle and the massive bill
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Torre Beach, Carcavelos, near Lisbon, Portugal, November 2017]
Lateral view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, in June 2018]
Near-dorsal view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Sado estuary, Setubal, Portugal, February 2025]
Dorsal view of a Great Black-backed Gull in heavily worn
breeding plumage
looking sideways
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Padstow, Cornwall, England, September 2019]
|
|
NON-BREEDING |
Flock of Great Black-backed Gull either in, or moulting into, non-breeding
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County Cork, Ireland, August 2023]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of a fourth calendar-year Great Black-backed Gull
surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, June 2017]
Lateral view of a third calendar-year Great Black-backed Gull
that has lost a foot, surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, June 2017]
Lateral view of a second calendar-year Great Black-backed Gull
surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, March 2018]
Near-dorsal view of a second calendar-year Great Black-backed Gull
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, October 2019]
Frontal view of a first calendar-year Great Black-backed Gull
surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, November 2017]
Lateral view of a first calendar-year Great Black-backed Gull;
note the size of this bird compared to the
Lesser Black-backed
Gull in the background
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Torre Beach, Carcavelos, near Lisbon, Portugal, November 2017]
Lateral view of a first calendar-year Great Black-backed Gull
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, in June 2018]
Lateral view of a first calendar-year Great Black-backed Gull
surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, July 2017]
Lateral view of a first calendar-year Great Black-backed Gull
surrounded by other, smaller gulls
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Costa de Caparica, Portugal, July 2017]
Near-lateral view of a juvenile Great Black-backed Gull
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, in June 2018]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory/nomadic | Elementary unit: Solitary/mob |
While spending much of their time at sea (North Sea, eastern Atlantic Ocean, Baltic Sea), through much of their range, from the Bay of Biscaye to central Norway (and the British Isles) and around the southern Baltic Sea, Great Black-backed Gulls are sedentary. In summer they extend their breeding range further northward.
|
|
Food, Diet |
Lateral view of a Great Black-backed Gull in breeding
plumage
ripping parts out of a substantial piece of fish
(photo courtesy of J. Pires)
[Sado estuary, Setubal, Portugal, February 2025]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |





















