(Stercorarius pomarinus) Alternate name(s): "Pomarine Jaeger", "Pomatorhine Skua" German name(s): "Spatelraubmöwe" Size: 46-67 cm, incl. streamers of 5-11 cm; wing span 1.10-1.38 m Body mass: 540-920 g Wing loading [g/cm2]: ca. 1.3
Pomarine Skuas are medium-sized seabirds.
Both sexes look alike, but they can both come in different
morphologies,
pale,
intermediate
and dark.
In addition, they have slightly different
breeding
and
eclipse
plumages.
During the breeding season
dark
morphology Pomarine Skuas have an all dark-brown front, a
near-black very-dark brown cap, wings and tail, and a
yellowish-brown nape of the neck.
In eclipse they show some lighter-grey barring on the front,
mostly on the throat, belly and vent.
Pale
morphology Pomarine Skuas, in
breeding
and
eclipse
plumage,
have a light-grey neck and front,
down to the undertail coverts, with a mid-greyish chest band.
Their cap is very dark grey, while the back is mid-grey, with
dark-grey wings and tail feathers.
Outside the breeding season they show some grey barring on the
sides of the neck, flanks, vent and a clearly visible barred
chest band.
The intermediate
morphology sits in between these two, with more brown to rufous
hues in their plumage.
All morphologies have silvery-white wing "flashes" (thin
longitudinal edges on the primaries) which become less conspicuous
in eclipse.
At any time of the year, the tail streamers can be either present or
missing.
The irises of all Pomarine Skuas are dark. The slender,
slightly hooked bill is black. Also the legs and webbed feet
are black.
Juveniles
are greyish, with birds of the dark morphology a bit
darker than those of pale morphology. The front is heavily
barred, while the neck is streaked and the wings are vermiculated
grey with lighter-grey edges. The head still lacks the
characteristic dark cap.
Apart from size (which is difficult to judge in the field), the main
difference between
Pomarine Skuas
and
Arctic Skuas
is that the former have more spatula-shaped tail streamers than the latter
and fainter, if any, wing flashes.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Pomarine Jaeger is available
HERE
.
Pomarine Jaegers are a strongly migratory pelagic species.
Their breeding grounds are located in the Arctic, mostly
along the Arctic coastal fringe of Eurasia, Alaska and parts
of Canada, and on many Arctic islands.
They spend the northern winters mostly above tropical
oceans,
such as the eastern Atlantic, off West Africa, parts of
the Caribbean, in the eastern Pacific, off northern South
America, in the Gulf of Bengal and in to the Gulf of Arabia.
Their only wintering grounds outside the tropics are located
off the East to South-east coast of Australia and just to
the North of the North Island of New Zealand.
In Europe, Pomarine Skuas breed on Arctic tundra in North-west Russia,
including much of Yuzhny and Severny islands.
Outside the breeding season they disperse and are found mostly above
the North Sea between England/Scotland and Norway and the eastern
Atlantic Ocean along the western coastline of Ireland to Portugal.
They do not normally enter the Bay of Biscay.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports spotting a Pomarine Skua
off Sagres, Algarve, Portugal, in October 2024.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by J. Pires.
Pomarine Skuas (Jaegers) were previously seen by us in
Australia.
Photos
Pale morphology
ADULT
Sex unknown
Distant lateral view of a pale morph Pomarine Skua in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, October 2024]
Distant lateral view of a pale morph Pomarine Skua in flight, wings flat
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, October 2024]
Distant lateral view of a pale morph Pomarine Skua in flight, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Off Sagres, Algarve, Portugal, October 2024]
More photos of Pomarine Skuas (Jaegers)
were taken by us in
Australia.
When not breeding, Pomarine Skuas spend most of their time, including
much of their migration, out at sea.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.