10 |
|
Atlantic PuffinAlternate name(s): "Common Puffin", "Puffin" Size: 28-34 cm; wing span 50-60 cm Body mass: 400-650 g Wing loading [g/cm2]: ca. 1.9 |
|
|
|
|
Photos |
Race "arctica"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Near-frontal view of an Atlantic Puffin in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
(Near-)lateral view of Atlantic Puffins in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Near-dorsal view of an Atlantic Puffin in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Flock of Atlantic Puffins in breeding
plumage
on open water, together with some
Razorbills
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of an Atlantic Puffin in breeding
plumage
during a running take-off (photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of an Atlantic Puffin in breeding
plumage
in low flight (photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of an Atlantic Puffin in breeding
plumage
in gliding flight (photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
|
|
NON-BREEDING |
Lateral view of 3 Atlantic Puffins in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Papoa, near Cape Carvoeiro, Peniche, Portugal, January 2023]
Lateral view of a small flock of Atlantic Puffins in non-breeding
plumage
[Papoa, near Cape Carvoeiro, Peniche, Portugal, January 2023]
Lateral view of an Atlantic Puffin in non-breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Papoa, near Cape Carvoeiro, Peniche, Portugal, January 2023]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Migratory/nomadic | Elementary unit: Mob |
The Atlantic Puffin's wing loading of about 1.9 g/cm2 (due to requirements imposed by pursuit diving, using the wings as flippers,) forces them to maintain an astonishing 400 wing beats per minute, at 80 km/h flight speed, to remain airborne. This level of wing loading is close to the limit for flight capability and even small reductions in wing surface area (i.e., even a partial moult) will render them flightless.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |




