10 |
|
|
Whiskered TernAlternate name(s): "Marsh Tern" Size: 24-28 cm; wing span: 64-70 cm Body mass: 60-100 g Wing loading [g/cm2]: 0.17-0.23 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "hybridus"
This race is also called the "Eurasian Whiskered Tern".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Small mob of Whiskered Terns in breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Frontal view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Frontal view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2019]
Frontal view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, June 2022]
Near-lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Near-lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
trying to gain height, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2019]
Near-lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
trying to gain height, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2019]
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, June 2022]
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2019]
Lateral/ventral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2023]
Near-dorsal view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Near-dorsal/ventral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
banking sharply
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Dorsal view of a dependent juvenile Whiskered Tern
being fed a fish
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: May - Sep | Eggs: 2 - 3 | Incubation period: 18 - 20 days | Fledging age: ca. 21(?) days |
| Nest building: Female & male | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
Lateral view of a pair of Whiskered Terns in breeding
plumage;
one appears to bring an offering, possibly as part of a
bonding ritual
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2022]
Pair of Whiskered Terns in breeding
plumage
working on the next generation
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2022]
Overview of Whiskered Terns in breeding
plumage
in their chosen colonial breeding area
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2022]
|
|
Nest |
| Type: Basket | Material: Grass stems, dry aquatic plants | Height above ground: N/A |
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
on its nest
(photo courtesy of J. Pires)
[Charca do Prates, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2023]
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
on its nest
(photo courtesy of J. Pires)
[Charca do Prates, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2023]
Frontal/lateral view of two Whiskered Terns in breeding
plumage
on their nests
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, June 2022]
Whiskered Tern nest while nobody is home
(photo courtesy of J. Pires)
[Charca do Prates, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2023]
|
|
Eggs |
| Size: 37 x 27 mm | Colour: Off-white, with dark-brown speckles | Shape: Tapered oval |
The pattern and density of speckles can vary significantly.
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Migratory | Elementary unit: Solitary/mob |
Lateral view of a pair of Whiskered Terns in breeding
plumage;
one appears to bring an offering, possibly as part of a
bonding ritual
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, May 2022]
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in its typical habitat, an inland marsh
(photo courtesy of S. Cuturilov)
[Near Temerin, Serbia, July 2017]
Race "javanicus"
Photos of Whiskered Terns, race "javanicus", were taken by us in Australia.
|
|
Food, Diet |
Near-frontal view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight with a fish it has just caught
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Lateral view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight with its catch, a fish
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Dorsal view of a Whiskered Tern in breeding
plumage
in flight with its prey, a fish
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| whstern_20220116_4.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Contact call? | © MD | |
| whstern_20220116_3.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Contact calls? | © MD | |
| whstern_20220116_2.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Contact calls? (Q&A) | © MD | |
| whstern_vc_20220130.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Contact calls? (Q&A; in-flight) | © VC | |
| whstern_20220116.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Contact calls? (Q&A; mob) | © MD | |
| whstern_vc_20211110_2.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Various (hunting & feeding) | © VC | |
| whstern_20220130.m4a |
javanicus (NW NSW) |
Various (juveniles? in-flight) | © MD |
More Whiskered Tern sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |
















