Short-eared Owls are medium-sized owls.
Their plumage is
highly cryptic.
The two sexes are indistinguishable in the field.
They have a prominent creamy facial mask with a black and
white edge. Light-grey tufts of feathers between the eyes can give the
impression of an "X" when seen from straight in front.
The rest of the front is creamy/buff with heavy dark brown-grey
streaking.
The chest is buff, heavily streaked with dark brown/grey, becoming
paler with less streaking towards the belly.
The upperparts, including the folded wings, are creamy/buff with
dark-brown scalloping. The flight
feathers are boldly barred cinnamon with dark brown/grey and the
uppertail is also boldly barred. The underwing, together with
belly and vent, is pale-grey/buff. The tips of the primaries are
black. Short-eared Owls can raise their short ear tufts, but most
of the time these are invisible.
The irises are yellow. The bill is dark-grey, legs and feet
are grey.
Fledgling young are grey to dark-grey, with some vermiculation
and with strong grey barring on the wing coverts. Only the upper
half of their facial mask is dark; the lower half is light-grey.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Long-eared Owl is available
HERE
.
There are 11 extant races of Long-eared Owls which, altogether, occur
over a very wide range that encompasses most of North America, parts
of South America, much of Eurasia and small parts of Africa.
In Europe and Asia only Short-eared Owls of nominate race
"flammeus"
are found.
They are sedentary in parts of central England, along the Benelux and
Danish North Sea coastline, eastward to the northern German Baltic Sea
coastline, and in far south-eastern Europe, along the northern coastline
of the Black Sea towards the Caspian Sea (except for the highest parts
of the Caucasus mountain range). Elsewhere, they are sedentary only in
small pockets in central Iberia and in the Hungarian Puszta.
Elsewhere in central Europe they overwinter or are found only during
migration. In northern Europe (Scandinavia, except for a narrow
far-northern coastal fringe, and European Russia) they are breeding
migrants. In Iceland they are sedentary on the coastal fringe and will
disperse farther inland during the breeding season.
Short-eared Owls have a preference for bogs, heathland, grassland and
shrubs along meadows.
Sightings
Click here for sighting information
Race "flammeus"
J. Pires reports spotting a
Short-eared Owl, race
"flammeus",
near Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, in December 2022.
A. Sarok found a Short-eared Owl, race
"flammeus",
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
Photos
Race "flammeus"
ADULT
Sex unknown
Frontal view of a Short-eared Owl
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, December 2022]
Lateral view of a Short-eared Owl looking at the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, December 2022]
Lateral view of a Short-eared Owl
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, December 2022]
Dorsal view of a Short-eared Owl looking back at the observer
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Short-eared Owl in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Short-eared Owls are sedentary in small parts of their European range.
Most of the population is migratory.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.