14 |
|
|
Common KingfisherAlternate name(s): "Eurasian Kingfisher", "River Kingfisher" Size: 16-18 cm (incl. bill, 4 cm); wing span: 25-30 cm Body mass: 34-46 g Wing loading [g/cm2]: 0.25-0.30 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "atthis"
A photo of a Common Kingfisher, nominate race "atthis" is available here.
Race "ispida"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male Common Kingfishers have a solid-black bill; in females
the base of the lower mandible is orange. To the best of our
knowledge the colouring, bluish vs. turquoise-greenish, is
NOT a distinguishing criterion between the sexes.
|
|
MALE |
Frontal view of a male Common Kingfisher; note the
all-black bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, November 2018]
Near-frontal view of a male Common Kingfisher
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, November 2018]
Near-frontal view of a male Common Kingfisher looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Near-lateral view of a male Common Kingfisher looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Lateral view of a male Common Kingfisher
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a male Common Kingfisher
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Lateral view of a male Common Kingfisher with its tail cocked
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Near-dorsal view of a male Common Kingfisher
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Dorsal view of a male Common Kingfisher looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Dorsal view of a male Common Kingfisher
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Lateral view of a male Common Kingfisher in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2018]
Lateral view of a male Common Kingfisher in flight, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2018]
|
|
FEMALE |
Frontal view of a female Common Kingfisher looking sideways; the
characteristic orange base of the lower mandible is faintly visible
(photo courtesy of G. Normand)
[Grand Voyeux, Seine et Marne, France, September 2021]
Near-frontal view of a female Common Kingfisher; note the orange
base of the lower mandible
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, October 2020]
Lateral view of a female Common Kingfisher
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, December 2020]
Lateral view of a female Common Kingfisher
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Narew, near Wizna, Podlaskie, Poland, May 2018]
Near-dorsal view of a female Common Kingfisher; note the
orange base of the lower mandible
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Sex unknown |
Dorsal view of a Common Kingfisher in flight
(photo courtesy of M. Eaton)
[Split, Croatia, October 2019]
Dorsal view of a Common Kingfisher in characteristic low flight
above water
(photo courtesy of J. Pires)
[Embalse de Arrocampo, Caceres, Extremadura, Spain, December 2019]
Distant dorsal view of a Common Kingfisher banking to land
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2018]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Near-frontal view of a juvenile Common Kingfisher; note the
dull colours and the partly dark-grey feet and legs
(photo courtesy of M. Eaton)
[Split, Croatia, September 2019]
Lateral view of a juvenile Common Kingfisher; note the
dull colours and the orange-grey lower mandible
(photo courtesy of I. Medenica)
[Near Belgrade, Serbia, May 2016]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Apr(?) - Aug(?) | Eggs: 2 - 10 | Incubation period: 19 - 20 days | Fledging age: 24 - 25 days |
| Nest building: Female & male | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
The length of the breeding season depends on geographic latitude. Common Kingfishers can have 2-3 broods per season, especially in the southern parts of their range. Both adults incubate during the day, but only the female incubates at nighttime. 1-2 eggs of a clutch usually fail to develop because they are not covered properly.
|
|
Nest |
| Type: Tunnel | Material: Sand/soil | Height above ground: N/A |
Overview of a vertical bank into which a pair of Common Kingfishers
have dug their nest tunnel
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Malkinia, Masovia, Poland, June 2020]
|
|
Eggs |
| Size: 22 x 19 mm | Colour: Glossy white | Shape: Rounded |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary |
In most of Europe, Common Kingfishers are sedentary. Only on the northern edge of their range and in eastern Europe are they summer breeding migrants.
Male Common Kingfisher on its elevated perch
(photo courtesy of J. Pires)
[Peso dam, near Montemor o Novo, Evora, Portugal, July 2019]
|
|
Food, Diet |
Frontal view of a Common Kingfisher with enormous prey -
a fish almost its own size!
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabecao, Mora, Evora, Portugal, February 2025]
Near-dorsal view of a male Common Kingfisher with its prey,
a small fish
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Narew, near Wizna, Podlaskie, Poland, May 2018]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| comking_jp_20220123.m4a | ispida (Portugal) | Contact call(?) | © JP | |
| comking_dw_20200912.m4a | ispida (Poland) | Contact calls(?) | © DW | |
| comking_dw_20200627.m4a | ispida (Poland) | Territorial call(?), near nest | © DW |
More Common Kingfisher sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |










