15 |
|
|
Black WoodpeckerSize: 45-55 cm; wing span: 64-84 cm Body mass: 250-400 g Wing loading [g/cm2]: 0.35-0.46 |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
There is only one difference between male and female Black
Woodpecker: The male, on the left, has a complete red cap;
the female's red cap is restricted to the back of the head.
|
|
MALE |
Near-frontal view of a male Black Woodpecker - note the all-red
cap (photo courtesy of S. Cuturilov)
[Ovcarsko-Kablarski Canyon, near Cacak, Serbia, October 2017]
|
|
FEMALE |
Lateral view of a female Black Woodpecker - note the small red
cap at the back of the head
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Malkinia, Masovia, Poland, July 2018]
Lateral view of a female Black Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Malkinia, Masovia, Poland, July 2018]
Lateral view of a female Black Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Malkinia, Masovia, Poland, July 2018]
Lateral/ventral view of a female Black Woodpecker
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, France, March 2021]
Near-dorsal view of a female Black Woodpecker
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, France, March 2021]
Near-dorsal view of a female Black Woodpecker
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, France, March 2021]
Dorsal view of a female Black Woodpecker
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, France, March 2021]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Mar - July | Eggs: 4 - 6 | Incubation period: 12 - 14 days | Fledging age: 18 - 35 days |
The breeding season, if defined by when pair formation starts, begins as early as mid-January. Legs are laid between mid-March and mid-May. The incubation period is very short for a species of their size, while the fledging age is either very variable or ill-determined.
The clutch size can vary from 2 to 8 eggs, although 4-6 eggs are most common.
| Nest building: ? | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Hollow | Material: Tree | Height above ground: 3 - 27 m |
Near-dorsal view of a male Black Woodpecker near the entrance
to its nest hollow
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
Eggs |
| Size: 33 x 25 mm | Colour: Creamy white | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Sedentary | Elementary unit: Solitary |
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| blwoodp_dw_20210828.m4a | (Poland) | Territorial calls(?) | © DW | |
| blwoodp_dw_20180430.m4a | (Poland) | Territorial calls(?), with Common Blackbird | © DW |
More Black Woodpecker sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |




