15 |
|
Eurasian WryneckAlternate name(s): "Wryneck" Size: 16-18 cm; wing span: 25-27 cm Body mass: 30-45 g Wing loading [g/cm2]: ca. 0.32 |
|
|
|
|
Photos |
Race "torquilla"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Lateral view of a Eurasian Wryneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Coruche, Santarem, Portugal, January 2018]
Lateral view of a Eurasian Wryneck calling from a high perch
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil, Alentejo, Portugal, May 2014]
Partly obscured near-dorsal view of a Eurasian Wryneck
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Near-dorsal view of a Eurasian Wryneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Coruche, Santarem, Portugal, September 2019]
Dorsal view of a Eurasian Wryneck looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Dorsal view of a Eurasian Wryneck looking back at the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Dorsal view of a preening Eurasian Wryneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Dorsal view of a Eurasian Wryneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Coruche, Santarem, Portugal, September 2019]
Dorsal view of a Eurasian Wryneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2018]
Eurasian Wryneck on a high perch, here in comparison with an
European Goldfinch
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil, Alentejo, Portugal, May 2014]
Lateral/ventral view of a Eurasian Wryneck at take-off
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Coruche, Santarem, Portugal, September 2019]
Lateral view of a Eurasian Wryneck banking to land on the
corner of a house wall
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2018]
Race "tschusii"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Frontal/ventral view of a Eurasian Wryneck looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Mostly migratory | Elementary unit: Solitary |
In Europe, Eurasian Wrynecks are sedentary only in parts of southern Iberia, Catalunya and the Balearic islands. Elsewhere they are summer breeding migrants (or found on passage to their breeding areas).
|
|
Food, Diet |
Eurasian Wrynecks feed primarily on ants.
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| wryneck_jp_20251002.m4a | torquilla (Portugal) | ? | © JP |
More Eurasian Hoopoe sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |






