15 |
|
|
Great Spotted WoodpeckerSize: 20-24 cm; wing span: 34-39 cm Body mass: 66-100 g Wing loading [g/cm2]: 0.25-0.28 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "major"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male Great Spotted Woodpeckers, left, have a crimson spot
at the back of their head; in females the back of the head
is black.
|
|
MALE |
Frontal/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, August 2016]
Near-lateral/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Biebrza NP, Poland, May 2017]
Near-lateral/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Lateral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Lateral/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker foraging for
wood-boring grubs; note the characteristic crimson spot on the
nape of the neck (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, August 2016]
Lateral/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Near-dorsal view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Biebrza NP, Poland, May 2017]
Dorsal view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Dorsal view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Brok, Masovia, Poland, March 2019]
Dorsal/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
|
|
FEMALE |
Near-lateral/ventral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2019]
Near-lateral view of a female Great Spotted Woodpecker;
note the black back of the head
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2019]
Lateral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Lateral/ventral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2019]
Lateral/ventral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Eltville, Hessen, Germany, April 2021]
Lateral/ventral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Dorsal view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2019]
Dorsal view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
Race "hispanicus"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male Great Spotted Woodpeckers, left, have a crimson spot
at the back of their head; in females the back of the head
is black.
Frontal/dorsal view of a pair of Great Spotted Woodpeckers,
male at upper left
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, December 2025]
|
|
MALE |
Full-frontal view of a male Great Spotted Woodpecker; the
bird has been sexed based on other photos (below) showing
its scarlet-red spot on the nape of the neck; note the
bifurcated tail that provides sideways stability when used
as a prop
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Great Spotted Woodpecker looking
towards the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Lateral/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, December 2022]
Lateral/ventral view of a male Great Spotted Woodpecker
looking backwards
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, December 2022]
Near-dorsal view of a male Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor River, Mora, Evora, Portugal, January 2023]
|
|
FEMALE |
Near-lateral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of J. Pires)
[Parque Regional del Sureste, Comunidad de Madrid, Spain, December 2019]
Dorsal view of a female Great Spotted Woodpecker looking towards the observer
hindneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Parque Regional del Sureste, Comunidad de Madrid, Spain, December 2019]
Dorsal view of a female Great Spotted Woodpecker - note the all-black
hindneck
(photo courtesy of J. Pires)
[Parque Regional del Sureste, Comunidad de Madrid, Spain, December 2019]
Race "pinetorum?"
|
|
ADULT |
|
|
FEMALE |
Lateral view of a female Great Spotted Woodpecker
(photo courtesy of G. Normand)
[Budapest, Hungary, March 2019]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Mar - July | Eggs: 4 - 6 | Incubation period: 10 - 12 days | Fledging age: 20 - 23 days |
The breeding season depends on geographic latitude.
| Nest building: Male & female | Incubation: Male & female | Dependent care: Male & female |
|
|
Nest |
| Type: Tree hollow | Material: Unlined or wood chips | Height above ground: 0.3 - 8 m |
View into the nest hollow of a pair of Great Spotted Woodpeckers
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, April 2014]
|
|
Eggs |
| Size: 27 x 20 mm | Colour: Glossy white | Shape: Elliptical |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Sedentary | Elementary unit: Solitary |
Only when cone crops fail in the north-eastern part of their European range, Great Spotted Woodpeckers will migrate south-westward within their core range.
Female Great Spotted Woodpecker doing what woodpeckers do,
sending wood chips flying
(photo courtesy of M. Eaton)
[Saint Minver, near Wadebridge, Cornwall, England, September 2019]
|
|
Food, Diet |
Great Spotted Woodpeckers feed primarily on wood-boring grubs.
Lateral view of a female Great Spotted Woodpecker taking a grub
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil Dam, Ponte de Sor, Evora, Portugal, October 2021]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| gswoodp_dw_20160806.m4a | major (Poland) | Contact calls? (male) | © DW | |
| gswoodp_dw_20160806_2.m4a | major (Poland) | Contact calls? (Q&A) | © DW | |
| gswoodp_dw_20190428.m4a | major (Poland) | Contact calls? (female) | © DW | |
| gswoodp_jp_20251109.m4a | hispanus (Portugal) | Contact calls? | © JP | |
| gswoodp_jp_20240713.m4a | hispanus (Portugal) | Contact calls? | © JP | |
| gswoodp_jp_20201030.m4a | hispanus (Portugal) | Contact calls? | © JP | |
| gswoodp_jp_20250206_2.m4a | hispanus (Portugal) | Contact calls? | © JP | |
| gswoodp_jp_20251128.m4a | hispanus (Portugal) | Contact calls? | © JP | |
| gswoodp_jp_20200824.m4a | hispanus (Portugal) | ? | © JP | |
| gswoodp_jp_20190606.m4a | hispanus (Portugal) | Pecking | © JP | |
| gswoodp_jp_20250206.m4a | hispanus (Portugal) | Pecking | © JP | |
| gswoodp_jp_20190606_2.m4a | hispanus (Portugal) | Pecking (+ other species) | © JP |
More Great Spotted Woodpecker sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |






















