15 |
|
|
Eurasian HoopoeAlternate name(s): "Hoopoe" Size: 25-32 cm; wing span: 44-48 cm Body mass: 46-89 g Wing loading [g/cm2]: 0.17-0.23 |
|
|
|
|
Photos |
Race "epops"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Frontal view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Frontal view of a preening Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2023]
Near-lateral view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil, Alentejo, Portugal, August 2015]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2018]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Arrozais de Aguas de Moura, Palmela, Setubal, Portugal, January 2021]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, September 2025]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Reboleira, Lisbon, Portugal, August 2016]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, August 2019]
Near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, August 2019]
Close-up near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Palhais, Barreiro, Setubal, Portugal, January 2018]
Near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2014]
Near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe stretching a wing
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Reboleira, Lisbon, Portugal, August 2016]
Dorsal view of a Eurasian Hoopoe looking sideways
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Reboleira, Lisbon, Portugal, August 2016]
Dorsal view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of G. Pinelas)
[Reboleira, Lisbon, Portugal, August 2016]
Dorsal view of a Eurasian Hoopoe
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor river, Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Dorsal view of two Eurasian Hoopoes, one of which on the point
of take-off
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Spain, July 2022]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2016]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe in flight, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2014]
Near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe banking to land
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2014]
Dorsal view of a Eurasian Hoopoe landing to join its mates in
foraging on pasture
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil Dam, near Mora, Evora, Portugal, September 2020]
More photos of Eurasian Hoopoes, race "epops", were taken by us in Oman.
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Apr - July | Eggs: ca. 12 | Incubation period: 15 - 18 days | Fledging age: 26 - 29 days |
The breeding season depends a lot on geographic latitude and other climatic factors. The period listed above applies to eastern/central Europe.
The clutch size also depends strongly on geographic latitude. It varies from ca. 4 eggs in the tropics, via on average 7 in subtropical regions, to around 12 at higher latitudes.
| Nest building: ? | Incubation: Female | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Hollow | Material: Tree, rock | Height above ground: 3 - 10? m |
Eurasian Hoopoe feeding one of its chicks through the opening of its
hollow in a tree trunk
(photo courtesy of Beata from Warsaw)
[Biebrza National Park, Poland, June 2016]
Near-fledging age Eurasian Hoopoe chick at the entrance of its nest
hollow; note the white gape
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Biebrza National Park, Poland, June 2016]
Eurasian Hoopoe approaching its nest; the full-size
image gives an overview of where the nest is located
(photo courtesy of Agnieszka from Lodz)
[Biebrza National Park, Poland, June 2016]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe arriving its nest in a
tunnel in a sandbank with food for its young
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe arriving its nest in a
tunnel in a sandbank with food for its young
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe at its nest entrance
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral/ventral view of a Eurasian Hoopoe leaving its nest
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
Eggs |
| Size: 26 x 17 mm | Colour: White | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary |
In Europe, Eurasian Hoopoes are sedentary only in southern Iberia. Elsewhere they are summer breeding migrants (or found on passage to their breeding areas).
While foraging on the ground, Eurasian Hoopoes prefer to run from place to place, rather than fly short distances.
Near-frontal view of a Eurasian Hoopoe foraging on the ground
(photo courtesy of J. Pires)
[Vilarelhos, Alfandega da Fe, Tras-os-Montes, Norte, Portugal,
January 2023]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe foraging on the ground;
they probe the soil for prey, then poke their bill in, and
are able to slightly open the bill while in the ground
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor river, Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Near-dorsal view of a Eurasian Hoopoe foraging on the ground
(photo courtesy of J. Pires)
[Vilarelhos, Alfandega da Fe, Tras-os-Montes, Norte, Portugal,
January 2023]
|
|
Food, Diet |
Lateral view of a Eurasian Hoopoe with its prey, possibly a wood-boring insect
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, April 2014]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe carrying away its prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa dos Patos, Beringel, Portugal, October 2019]
Lateral view of a Eurasian Hoopoe foraging on the ground
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil, Alentejo, Portugal, October 2013]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| hoopoe_jp_20250208_2.m4a | epops (Portugal) | Territorial call (male) | © JP | |
| hoopoe_jp_20250208.m4a | epops (Portugal) | Territorial calls (male) | © JP | |
| hoopoe_dw_20180525_2.m4a | epops (Poland) | Territorial call (male) | © DW | |
| hoopoe_jp_20190606.m4a | epops (Portugal) | Territorial calls (male) | © JP | |
| hoopoe_jp_20230203.mp3 | epops (Portugal) | Territorial calls (male) | © JP | |
| hoopoe_dw_20180525.m4a | epops (Poland) |
Territorial calls (male) (+ House Sparrow) |
© DW | |
| hoopoe_dw_20180525_NR.m4a | epops (Poland) | Territorial calls (male), no bkgd | © DW | |
| hoopoe_jp_20200322.m4a | epops (Portugal) | Territorial calls (male) (+ Short-toed Treecreeper) | © JP | |
| hoopoe_jp_20200412.m4a | epops (Portugal) |
Territorial calls (male) (+ Common Chaffinch) |
© JP |
More Eurasian Hoopoe sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |


























