15 |
|
|
Short-toed TreecreeperSize: 12-13.5 cm; wing span: 17-20.5 cm Body mass: 7.5-11 g Wing loading [g/cm2]: 0.10-0.13 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "brachydactyla"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Lateral view of a Short-toed Treecreeper with its prey,
a small flying insect
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Race "megarhyncha"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Lateral view of a Short-toed Treecreeper hanging off the
bark of a tree
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, July 2014]
Lateral view of a Short-toed Treecreeper hanging off the
bark of a tree
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, December 2015]
Lateral view of a Short-toed Treecreeper
(photo courtesy of G. Normand)
[Saint Quentin en Yvelines, Ile-de-France, France, January 2021]
Lateral view of a Short-toed Treecreeper
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, December 2015]
Lateral view of a Short-toed Treecreeper hanging off the
bark of a tree and fluttering its wings
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2014]
Near-dorsal view of a Short-toed Treecreeper foraging in the
bark of a tree covered with lichen and mushrooms
(photo courtesy of M. Thomas)
[Taunus, Hessen, Germany, May 2020]
Near-dorsal view of a Short-toed Treecreeper
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2014]
View onto the upperparts of a Short-toed Treecreeper
(photo courtesy of J. Pires)
[Barragem da Vilarica, Alfandega da Fe, Tras os Montes, Portugal,
View onto the upperparts of a Short-toed Treecreeper
(photo courtesy of J. Pires)
[Barragem da Vilarica, Alfandega da Fe, Tras os Montes, Portugal,
November 2019]
View onto the upperparts of a Short-toed Treecreeper
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2014]
Direct comparison between the two species of European treecreeper:
Short-toed Treecreeper, left, and
Eurasian Treecreeper,
right; note the "even step pattern" on the left and the gap in the
"step pattern" on the right
(photos courtesy of J. Pires, left,
and D. Wilczynska, right)
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Sedentary | Elementary unit: Solitary |
Short-toed Treecreeper working its way up a lichen-covered tree
trunk, head up
(photo courtesy of M. Thomas)
[Taunus, Hessen, Germany, May 2020]
|
|
Food, Diet |
Lateral view of a Short-toed Treecreeper hanging head-down off the
bark of a tree, with its prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2014]
Lateral view of a Short-toed Treecreeper with its prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, December 2015]
Dorsal view of a Short-toed Treecreeper with its prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Castelhana, Mora, Evora, Portugal, May 2023]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| strecrp_jp_20221230.m4a |
megarhyncha (Portugal) |
Contact calls? | © JP | |
| strecrp_jp_20200218.m4a |
megarhyncha (Portugal) |
Contact calls? (+ Common Chaffinch) |
© JP | |
| strecrp_jp_20200318.m4a |
megarhyncha (Portugal) |
Territorial call? | © JP | |
| strecrp_jp_20190704.m4a |
megarhyncha (Portugal) |
Territorial call? | © JP | |
| strecrp_jp_20250222.m4a |
megarhyncha (Portugal) |
Territorial calls? | © JP |
More Short-toed Treecreeper sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |





