16 |
|
|
Eurasian Penduline TitAlternate name(s): "Penduline Tit", "European Penduline Tit" Size: 10-11.5 cm; wing span 16-17.5 cm Body mass: 8-11 g Wing loading [g/cm2]: 0.18-0.22 |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male Eurasian Penduline Tits, left, have a broader black face
mask than females, and also a more colourful, rufous-infused
front that is much paler/duller in females.
|
|
MALE |
Near-frontal view of a male Eurasian Penduline Tit; note the
wide black facial mask
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2023]
Near-frontal view of a male Eurasian Penduline Tit
looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2023]
This view of a male Eurasian Penduline Tit at its
nest shows its brown back and upperwing coverts
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
|
|
FEMALE |
Frontal view of a female Eurasian Penduline Tit; note the narrow
black facial mask (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
Near-frontal view of a Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
Lateral view of a female Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of S. Cuturilov)
[Ovcarsko-Kablarski Canyon, near Cacak, Serbia, October 2017]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Head-on view of a moutling or sub-adult male(?) Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Frontal view of a juvenile Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, November 2022]
Frontal view of a juvenile Eurasian Penduline Tit
looking left and right
(photos courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, November 2022]
Near-lateral/ventral view of a juvenile Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Lateral view of a juvenile Eurasian Penduline Tit on wild fennel
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
View onto the back of a juvenile Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
View onto the back of a juvenile Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Dorsal view of a juvenile Eurasian Penduline Tit
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Apr - Aug | Eggs: 6 - 8 | Incubation period: 13 - 14 days | Fledging age: 11 - 12(?) days |
The male build the "main frame" of a nest, but the nest will only be finished when/if he can attract a female.
| Nest building: Male & female | Incubation: Male | Dependent care: Male & female |
|
|
Nest |
| Type: Hanging basket | Material: Grass, reeds, wool | Height above ground: 1 - 3 m(?) |
Pair of Eurasian Penduline Tit working on their nest
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Dorsal view of a male Eurasian Penduline Tit at the entrance
of its nest
(photo courtesy of A. Sarok)
[Jegricka river, near Temerin, Vojvodina, Serbia, June 2013]
Male Eurasian Penduline Tit in its almost complete nest
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
Female Eurasian Penduline Tit applying some last improvements
to the entrance of its nest
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
Female Eurasian Penduline Tit applying some last improvements
to the entrance of its nest
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
Female Eurasian Penduline Tit checking the view from its nest
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
"How's that for a nest?!"
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
Frontal view of a magnificent Penduline Tit nest
(photo courtesy of S. Cuturilov)
[Near Temerin, Vojvodina, Serbia, July 2017]
Lateral view of a magnificent Penduline Tit nest
(photo courtesy of S. Cuturilov)
[Near Temerin, Vojvodina, Serbia, July 2017]
Male Eurasian Penduline Tit carrying wool as nesting material
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Brok, Masovia, Poland, April 2016]
|
|
Eggs |
| Size: 16 x 11 mm(?) | Colour: White | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary/pair |
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| pendtit_dw_20200801.m4a | (Poland) | Alarm calls (male) | © DW | |
| pendtit_jp_20230103.mp3 | (Portugal) | ? | © JP |
More Eurasian Penduline Tit sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |


















