Madeira Firecrests are the smallest European bird species.
Their plumage is
dimorphic, i.e.
males and
females
are slightly different.
Male
Madeira Firecrests
have a dark-yellow frons and chin/throat. On the sides of the head
they have white supercilia. Below a thin black eye-stripe
they have another small white semi-annular patch.
Behind this white-black-white mask they have a narrow grey patch
and a prominent golden-yellow patch on the ear coverts. The crown
is marked by a prominent orange central stripe, with a bold
black stripe on either side of it.
The front is yellowish-grey while the upperparts are olive-grey.
The folded wings show prominent white and black bars, with
yellowish edge lining on the flight feathers.
Instead of an orange central stripe on the crown,
females
have a yellow one.
Otherwise the two sexes are identical.
The irises are dark. The narrow straight bill is black, while
the legs and feet are greyish-orange.
Juveniles
resemble
adults,
but without black and yellow/orange head markings.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Madeira Firecrest is available
HERE
.
As their name already suggests, Madeira Firecrests are endemic
to Madeira, i.e., only the main island of the archipelago (apart
from two historic records from the nearby island of Porto Santo).
Madeira Firecrests have a preference for tree heath, laurisilva
and other types of woodland and forest.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires reports spotting a Madeira n
Firecrest on Madeira island, Portugal, in November 2022.
All sighting and photographic information presented on this page
has kindly been contributed by J. Pires.
Photos
ADULT
MALE
Frontal view of a male Madeira Firecrest
(photo courtesy of J. Pires)
[Madeira, Portugal, November 2022]
Near-lateral view of a male Madeira Firecrest
(photo courtesy of J. Pires)
[Madeira, Portugal, November 2022]
Lateral view of a male Madeira Firecrest
(photo courtesy of J. Pires)
[Madeira, Portugal, November 2022]
Ventral view of a male Madeira Firecrest diving from its perch
(photo courtesy of J. Pires)
[Madeira, Portugal, November 2022]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.