19 |
|
White-throated DipperAlternate name(s): "European Dipper", "Dipper" Size: 17-20 cm; wing span 25.5-30 cm Body mass: 49-84 g Wing loading [g/cm2]: 0.40-0.55 |
|
|
|
|
Photos |
Race "cinclus"
This race is also called the "Northern White-throated Dipper".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Distant lateral view of an adult White-throated Dipper on
a rock in a creek; note the all grey-and-white front
(photo courtesy of G. Normand)
[Foix, Occitanie, France, June 2021]
Race "aquaticus"
This race is also called the "Central European Dipper" or "South European Dipper".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Near-lateral view of a White-throated Dipper
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[River Rench, between Lautenbach and Oberkirch,
Baden-Württemberg, Germany, October 2021]
Distant, near-lateral view of a White-throated Dipper in
its favourite habitat, near a fast-flowing creek
[Prümzurlay, Eifel, Rheinland-Pfalz, Germany, August 2014]
Lateral view of a White-throated Dipper
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[River Rench, between Lautenbach and Oberkirch,
Baden-Württemberg, Germany, October 2021]
Dorsal view of a White-throated Dipper
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[River Rench, between Lautenbach and Oberkirch,
Baden-Württemberg, Germany, October 2021]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of a juvenile White-throated Dipper begging for food
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile White-throated Dipper
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary |
White-throated Dippers are mostly sedentary, but especially in the northern part of their range they can move south-eastwards to overwinter (e.g. in Finland).
White-throated Dippers are the only species of passerine birds known to us that specialize in hunting on, in and even under water.
This unusual specialization leads to another peculiarity of the species. While moulting, White-throated Dippers, although capable of flight, will be secretive and will stay near the richest hunting grounds in their territories.
Lateral view of a White-throated Dipper in
its favourite habitat, along a fast-flowing creek
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[River Rench, between Lautenbach and Oberkirch,
Baden-Württemberg, Germany, October 2021]
|
|
Food, Diet |
White-throated Dippers feed on both terrestrial and aquatic invertebrates, crustaceans, larvae, molluscs and other small animals. Aquatic species are usually caught in fresh water, but White-throated Dippers have also been seen in coastal areas.
Lateral view of a White-throated Dipper foraging under water
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[River Rench, between Lautenbach and Oberkirch,
Baden-Württemberg, Germany, October 2021]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |



