2 |
|
Common EiderAlternate name(s): "Eider", "St. Cuthbert's Duck", "Cuddy's Duck" Size: 50-70 cm; wing span 0.95-1.05 m Body mass: 0.8-3.0 kg Wing loading [g/cm2]: 1.5-2.8 |
|
|
|
|
Photos |
Race "mollissima"
|
|
ADULT |
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Lateral view of a male Common Eider in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Lateral view of a male Common Eider in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
|
|
NON-BREEDING |
Resting Common Eider, with two males in non-breeding
plumage
on the left
(photo courtesy of M. Thomas)
[Skagen, Jütland, Denmark, September 2019]
Resting Common Eider; males in non-breeding
plumage
have greyish patches
(photo courtesy of M. Thomas)
[Skagen, Jütland, Denmark, September 2019]
|
|
FEMALE |
Three different plumages
of Common Eider ducks - lateral view of a female (left back;
note the double white wing bar), with a male in non-breeding
plumage
at back right and 4 males in breeding
plumage in front
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Small group of Common Eider ducks, mostly in breeding
plumage,
with two females at the centre
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Resting Common Eider; females seen from behind show two
characteristic white wing bars
(photo courtesy of M. Thomas)
[Skagen, Jütland, Denmark, September 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Near-frontal view of a juvenile Common Eider duck
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Mar - Jun(?) | Eggs: 3 - 5 | Incubation period: 24 - 26 days | Fledging age: 30 - 50 days |
Common Eiders are colonial breeders that return to the island where they themselves hatched. They have a single brood per season and sometimes up to 8 eggs are laid. Females will also nest communally and share incubation duties. They also form creches with their ducklings to share tending to their offspring. Common Eider ducklings are precocial, i.e. they leave the nest as soon as they are dry after hatching.
|
|
Nest |
| Type: Scrape | Material: Plant material, down lining | Height above ground: N/A |
Female Common Eider on its nest; they appear to make use of the presence
of humans by nesting near walking tracks in an attempt to deter nest robbers
(photo courtesy of M. A. Pears)
[Farne Islands, off the North-east coast of England, April 2014]
|
|
Eggs |
| Size: 77 x 51 mm | Colour: Olive to greenish | Shape: Ellipsoidal |
|
|
Behaviour |
Covey of Common Eider ducks arriving for hunting as a collective
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Common Eider ducks forming a pack for collective hunting
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
Small mob of Common Eider ducks
(photo courtesy of C. Pears)
[Bergen, Norway, October 2024]
Dorsal view of a departing covey of Common Eider ducks
(photo courtesy of M. Eaton)
[Skjervoy, near Tromso, Norway, June 2018]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Pair/flock |
In the southern parts of their range, Common Eiders are winter migrants. In the north-western part of their range they are resident and around the Baltic Sea they are breeding migrants.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |












