2 |
|
Eurasian TealAlternate name(s): "[Eurasian] Green-winged Teal", "Common Teal", "Teal" Size: 34-38 cm; wing span 53-59 cm Body mass: 340 g (male, average); 320 g (female, average) |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
|
|
BREEDING |
Lateral view of a pair of Eurasian Teals; male in breeding
plumage
at the back, female in front
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2014]
Lateral view of a pair of Eurasian Teals; male in breeding
plumage
at the front
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, Sesimbra, Setubal, Portugal, January 2020]
Lateral view of a resting pair of Eurasian Teals; male in breeding
plumage at the back
(photo courtesy of J. Pires)
[Alverca waste water treatment plant, Vila Franca de Xira, Tejo
estuary, Portugal, February 2021]
Lateral view of a pair of Eurasian Teals, right, with a pair of
Eurasian Wigeons
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of three Eurasian Teals in flight; two males,
lower left and upper right, and a female, centre right
(photo courtesy of J. Pires)
[Maranhao, Avis, Evora, Portugal, February 2016]
|
|
NON-BREEDING |
Lateral view of Eurasian Teals in flight; males mostly in
non-breeding plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, January 2019]
Flock of Eurasian Teals in low flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil, Avis, Evora, Portugal, December 2017]
Group of Eurasian Teals in flight; the fact that there appear
to be no males in breeding
plumage in this
group may indicate that they are in eclipse and therefore
indistinguishable from females at this distance
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, August 2013]
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Near-lateral view of a male Eurasian Teal in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, Sesimbra, Setubal, Portugal, January 2020]
Lateral view of a male Eurasian Teal in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Ribeira das Enguias, Alcochete, Setubal, Portugal, January 2022]
Lateral view of a male Eurasian Teal in breeding
plumage
issuing its
call
(photo courtesy of J. Pires)
[Ribeira das Enguias, Alcochete, Setubal, Portugal, January 2022]
Lateral view of a male Eurasian Teal in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, Sesimbra, Setubal, Portugal, January 2020]
Near-dorsal view of a male Eurasian Teal in breeding
plumage;
depending on the angle of the incoming sunlight, the
iridescent feathers on the side of the head can look
blue, rather than green
(photo courtesy of J. Pires)
[Alverca waste water treatment plant, Vila Franca de Xira, Tejo
estuary, Portugal, February 2021]
Dorsal view of a preening male Eurasian Teal in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Ribeira das Enguias, Alcochete, Setubal, Portugal, January 2022]
|
|
NON-BREEDING |
Distant lateral view of a male Eurasian Teal in non-breeding
plumage;
note the cream-coloured patch under the tail
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, October 2019]
|
|
FEMALE |
Lateral view of a female Eurasian Teal touching down on water
(photo courtesy of J. Pires)
[Ribeira das Enguias, Alcochete, Setubal, Portugal, January 2022]
Lateral view of a female Eurasian Teal
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, Sesimbra, Setubal, Portugal, January 2020]
Lateral view of a female Eurasian Teal;
note the absence of a patch under the tail
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, October 2019]
Near-dorsal view of a resting female Eurasian Teal
(photo courtesy of J. Pires)
[Ribeira das Enguias, Alcochete, Setubal, Portugal, January 2022]
Dorsal view of a female Eurasian Teal
(photo courtesy of J. Pires)
[Ribeira das Enguias, Alcochete, Setubal, Portugal, January 2022]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Flock |
In parts of central, western and southern Europe Eurasian Teals are sedentary. Elsewhere they are migratory, breeding in the northern parts of their range and overwintering further south.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |















