Ferruginous Ducks are relatively small ducks.
Their plumage
is dimorphic,
i.e. males
and females
are slightly different.
Male
Ferruginous Ducks have a glossy chestnut-brown front and head, with
a darker-brown back.
In eclipse
the males' head and front will be less conspicuously glossy and
somewhat darker, making their
plumage more similar
to females'.
The wing coverts are faintly barred.
Males
have a dark-grey bill with a light-grey tip that has a black "nail".
The most obvious difference between the two sexes is that
males
have white irises, while the irises of
females
are black.
Females
have a dark-brown head and back, often with some vermiculation,
and a somewhat lighter brown front with some inconspicuous barring.
The bill of females
has duller colouring, too.
Both sexes have a white belly, which is often only seen in flight,
and a prominent white stern patch (which is visible, because above
the water line when floating on water).
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Ferruginous Duck is available
HERE
.
Ferruginous Ducks are a partly migratory Eurasian species
of diving duck.
Their breeding range encompasses parts of southern and
eastern Europe and of southern and western Asia. They are
short-distance migrants, wintering farther South, in the
Mediterranean, parts of the Middle East and North Africa
and also in southern parts of Asia.
In Europe Ferruginous Ducks are found as permanent residents
in a number of near-coastal wetlands along the northern
Mediterranean coastline, most promienntly around the Adriatic
Sea, but also in some locations in southern Iberia and in
southern Sardinia and southern Sicily and in Cyprus.
They also breed along the lower Danube river,
up to about the Hungarian Pusta, in particular in the Danube
delta and also along the rest of the West coast of the Black
Sea. Further to the North, they are found in the Czech Republic
and parts of Poland and from there eastwards up to the lower
Dnjepr river and the North-east coast of the Caspian Sea, up
to the northern base of the Caucasus mountain range.
Elsewhere in south-eastern Europe, and e.g. in Asia Minor,
they can be found during their usually short migration to
more southern wetlands.
Being diving ducks, Ferruginous Ducks have a preference for
habitats with water that is at least 1 m deep, such as e.g.
marshes or lakes. At least during the breeding season these
wetlands are usually well vegetated.
Sightings
Click here for sighting information
K. Paunovic reports spotting a Ferruginous Duck at Zasavica park
near Sremska Mitrovica, Serbia, in July 2007. Others were found
by A. Sarok in Vojvodina, Serbia, in
the timeframe 2010-2024.
J. Pires found a Ferruginous Duck at
Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, in February
2019.
G. Normand reports finding a Ferruginous
Duck in Bois de Vincennes, 12th district, Paris, in December 2020.
H. Dahlem-Senger found Ferruginous Ducks at Neuharlingersiel,
Ostrfriesland, Germany, in September 2024.
Photos
ADULT
PAIR
NON-BREEDING
Lateral view of 3 Ferruginous Ducks, back, with some
Mallards;
male Ferruginous Duck in non-breeding
plumage
at far left, females at rear and far right
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Neuharlingersiel, Ostfriesland, Germany, September 2024]
MALE
BREEDING
Frontal view of a male Ferruginous Duck in breeding
plumage
looking sideways; in the background a female
Northern
Shoveler
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2019]
Near-frontal view of a male Ferruginous Duck in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2019]
Lateral view of a male Ferruginous Duck in breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a male Ferruginous Duck in breeding
plumage
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, December 2020]
Lateral view of a male Ferruginous Duck in breeding
plumage
stretching its wings
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
FEMALE
Lateral view of a female Ferruginous Duck
(photo courtesy of K. Paunovic)
[Zasavica park, near Sremska Mitrovica, Serbia, July 2007]
IMMATURE/JUVENILE
Lateral view of 7 Ferruginous ducklings
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Ferruginous Ducks are breeding residents in a number of locations
around the Mediterranean Sea, in particular along the eastern
Adriatic coastline. Elsewhere they are winter migrants or,
primarily in south-eastern Europe, breeding migrants.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.