2 |
|
|
Little GrebeAlternate name(s): "Dabchick" Size: 23-29 cm; wing span 40-45 cm Body mass: 140-250 g Wing loading [g/cm2]: 0.76 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "ruficollis"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
|
|
BREEDING |
Lateral/dorsal view of two Little Grebes in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2019]
|
|
NON-BREEDING |
Frontal/lateral view of a pair of Little Grebes in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Aljustrel, Beja, Portugal, September 2020]
Lateral view of a pair of Little Grebes in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, November 2020]
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Distant near-frontal view of a Little Grebe in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, February 2019]
Lateral view of a Little Grebe in breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Little Grebe in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2019]
Lateral view of a Little Grebe in breeding
plumage
on a rainy day
(photo courtesy of G. Normand)
[Cambrin, Hauts-de-France, France, March 2021]
Near-dorsal view of a Little Grebe in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, December 2022]
Dorsal view of a Little Grebe in breeding
plumage
looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2025]
Distant lateral view of a Little Grebe in breeding
plumage
taking off
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2022]
|
|
NON-BREEDING |
Near-frontal view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Near-lateral view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
(photo courtesy of R. Normand)
[Chantilly, Hauts-de-France, France, December 2020]
Near-lateral view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
going for a dive
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, February 2022]
Lateral view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, October 2019]
Lateral view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Ria de Aveiro (Aveiro Lagoon), Salreu, Estarreja, Portugal, July 2020]
Lateral view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
looking away from the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, February 2022]
Near-dorsal view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, November 2019]
Near-dorsal/dorsal view of three Little Grebes in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, September 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Close-up lateral view of a juvenile Little Grebe
(photo courtesy of M. Eaton)
[St. James's Park, London, England, September 2019]
Distant near-dorsal view of two Little Grebe chicks
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, June 2022]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Feb - Sep | Eggs: 4 - 7 | Incubation period: 20 - 25 days | Fledging age: 44 - 48 days |
Little Grebes can have 2-3 clutches per season. Within their protracted breeding season, most Little Grebe eggs are laid between late April and late June.
| Nest building: ? | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Basket | Material: Aquatic plants | Height above ground: N/A |
Little Grebe with chick on their nest
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira do Monte do Porto, Arraiolos, Evora, Portugal, June 2022]
|
|
Eggs |
| Size: 38 x 26 mm | Colour: Creamy | Shape: Long elliptical |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Flock |
In southern, central and western Europe Little Grebes are sedentary. The eastern European population is migratory, overwintering in south-eastern Europe and, e.g., in Asia Minor.
|
|
Food, Diet |
Distant near-dorsal view of a Little Grebe in breeding
plumage
with its catch, a small fish
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, June 2019]
Near-dorsal view of a Little Grebe in non-breeding
plumage
with its catch, a small fish
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, January 2019]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| ltgrebe_jp_20190602.m4a |
ruficollis (Portugal) |
Contact calls(?) (+ Spanish Sparrow) |
© JP |
More Little Grebe sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |







