2 |
|
Northern PintailAlternate name(s): "Pintail", "Pin-tailed Duck" Size: 59-76 cm (male), 51-64 cm (female); wing span 80-95 cm Body mass: 450-1360 g (male), 455-1135 g (female) |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Lateral/dorsal view of a pair of Northern Pintails, male on the left
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Lateral view of a pair of Northern Pintails in flight, male in
breeding plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Lateral view of a pair of Northern Pintails in flight, male in
breeding plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Bate Orelhas, Samouco, Tejo estuary, Portugal, January 2023]
Near-lateral/ventral view of a male, right, and 3 female Northern
Pintails in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Bate Orelhas, Samouco, Tejo estuary, Portugal, January 2023]
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Near-frontal view of a male Northern Pintail in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo Estuary Nature Reserve, Portugal, February 2018]
Lateral view of a male Northern Pintail in breeding
plumage;
this individual has a particularly dark head/neck
(photo courtesy of J. Pires)
[Bate Orelhas, Samouco, Tejo estuary, Portugal, January 2022]
Lateral view of a male Northern Pintail in breeding
plumage;
click on image to see a pair of
Northern Shovelers
for comparison
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo Estuary Nature Reserve, Portugal, February 2018]
Lateral view of two male Northern Pintails in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-dorsal view of a male Northern Pintail in
breeding plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Bate Orelhas, Samouco, Tejo estuary, Portugal, January 2023]
|
|
FEMALE |
Distant lateral view of a female Northern Pintail
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Lateral view of a female Northern Pintail, centre, with two males in breeding
plumage;
photo taken at nightfall
(photo courtesy of J. Pires)
[Coruche, near Mora, Evora, Portugal, January 2018]
Distant dorsal view of a female Northern Pintail
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Near-frontal/ventral view of a female Northern Pintail in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabecao, Mora, Evora, Portugal, January 2025]
Near-lateral view of a female Northern Pintail in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabecao, Mora, Evora, Portugal, January 2025]
Distant lateral view of a female Northern Pintail banking to land
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil Dam, Portugal, October 2017]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Migratory | Elementary unit: Flock |
There are only a few locations (in England and on the continent) where Northern Pintails are resident breeders. All others are migratory. Outside the breeding season Northern Pintails can form large flocks. Among the European ducks they are the swiftest flyers.
Lateral view of a flock of Northern Pintails in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Cape Carvoeiro, Peniche, Portugal, January 2023]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |








