Red-throated Loons are medium-sized aquatic birds.
They are the smallest species in the family of the
loons.
They have different
breeding
and
non-breedingplumages.
During the
breeding
season, the sides of the head turn grey. The top of the head,
back of the neck and the sides of the chest are finely streaked
black-and-white.
Down the throat they have a narrow rusty strip that gives them
their name. The rest of the front is white, while the rest of
the back is plain-grey.
The bill is dark-grey, while the irises are orange-brown.
In eclipse
the top of the head and the back of the neck turn grey while the
rest of the back turns dark-grey with fine white speckles. The
side of the head, including a small patch in front of each eye,
and the sides of the neck, as well as the entire front, are white.
The bill is then light-grey and the irises are darker orange-brown.
Juvenile
Red-throated Loons resemble
adults in eclipse,
but the sides of the neck that are white in
adults are
still light-grey.
Chicks are all dark grey-brown, with white eye-rings.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Red-throated Loon is available
HERE
.
Red-throated Loons breed in the Arctic, across all northern continents
and asssociated islands, plus coastal areas of Iceland and Greenland.
They also breed at lower latitudes in western Alaska and British
Columbia as well as around New Foundland. In the Pacific their breeding
range includes Sakhalin and Japan.
In Europe, Red-throated Loons breed only in freshwater habitats
such as pools and lakes in (all of) Scandinavia and in
north-western Russia.
Outside the breeding season they are found mostly in saline water
in near-coastal environments, such as the North Sea around southern
Norway, Sweden and Denmark, around the British Isles and Ireland,
and down the western European coastline of German, the Benelux
countries, France and Iberia.
They also overwinter along the Cote d'Azure and the Adriatic Sea.
Part of the European population overwinters on lakes, mostly
around the Alps and the Balkans.
Sightings
Click here for sighting information
A. Sarok reports spotting a Red-throated
Loon in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by A. Sarok.
Photos
ADULT
NON-BREEDING
Sex unknown
Lateral view of an adult Red-throated Loon in non-breeding
plumage
looking towards the observer
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Red-throated Loon in non-breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
IMMATURE/JUVENILE
Lateral view of a juvenile Red-throated Loon spreading its wings
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a juvenile Red-throated Loon
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Red-throated Loons are non-breeding winter migrants to the central
and southern European coastal fringes; they breed in the Arctic.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.