2 |
|
|
Ruddy ShelduckAlternate name(s): "Ruddy Sheldrake", "Brahminy Duck" Size: 58-70 cm; wing span 1.1-1.35 m |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male Ruddy Shelducks have a "rusty" face, while females have
a white facial mask.
During the breeding season males also have a black neck ring
(not visible here) that females don't have.
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Lateral view of a resting male Ruddy Shelduck - note the
green wing panel (photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
Group of Ruddy Shelducks on a lake; the two birds with dark
neck bands, front right, are males in breeding
plumage
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
|
|
NON-BREEDING |
Two Ruddy Shelducks on a lake; the bird at the front left is
a male losing its dark neck band, thus moulting into non-breeding
plumage,
while the bird at the far right is a female - note the
white facial mask
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
|
|
FEMALE |
Near-frontal view of a female Ruddy Shelduck - note the white
facial mask (photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
Lateral view of a female Ruddy Shelduck
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
Sex unknown |
Two Ruddy Shelducks resting by a lake, behind two
Grey Herons;
in the foreground a flock of
Red-crested Pochards
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Unteruhldingen, Lake Constance, Germany, September 2022]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Two Ruddy Shelducks on a lake; the bird standing on the left
is a male, the bird on the right is probably a juvenile - note
the scarcity of white on its head
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
Dorsal view of a Ruddy Shelduck - the grey wash on the white
of the wings indicates that this bird is a juvenile
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[June 2018]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Migratory/vagrant | Elementary unit: Pair/flock |
Ruddy Shelducks are breeding migrants to far south-eastern Europe, from the Black Sea to the Caspian Sea. Elsewhere they are vagrants.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |







