2 |
|
Common ShelduckAlternate name(s): "Shelduck" Size: 55-65 cm (male larger than female); wing span 1.0-1.2 m Body mass: 850-1500 g (male), 560-1250 (female) |
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Lateral view of a pair of Common Shelducks
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
In Common Shelducks the male, here on the right, has a
more prominent frontal shield than the female.
(photo courtesy of J. Pires)
[Sapal de Sarilhos Grandes, Montijo, Setubal, Portugal, March 2020]
Lateral view of a pair of Common Shelducks; male on the right
(photo courtesy of J. Pires)
[Sapal de Sarilhos Grandes, Montijo, Setubal, Portugal, March 2020]
Dorsal view of a pair of Common Shelducks
feeding in shallow water; the most massive bird, on the right,
is the male
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Grüner Brink, Fehmarn, Germany, May 2019]
|
|
MALE |
Lateral view of a male Common Shelduck; note the prominent
frontal shield
(photo courtesy of J. Pires)
[Sado estuary, Portugal, January 2023]
Lateral view of a male Common Shelduck
feeding in shallow water
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Grüner Brink, Fehmarn, Germany, May 2019]
Near-dorsal view of a male Common Shelduck
- note how the mellow light accentuates the bird's colours,
especially the glossy dark-green head and neck and the
orange vent/undertail
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Alhos Vedros, Moita, Setubal, Portugal, January 2025]
Dorsal view of a (young?) male Common Shelduck
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Dorsal view of a male Common Shelduck
with a
White Wagtail
for comparison
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Grüner Brink, Fehmarn, Germany, April 2016]
Comparison of a Common Shelduck with
Common Redshanks in
breeding plumage
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Between Harlesiel and Schilling, Ostfriesland, Germany, June 2021]
Near-frontal view of a male Common Shelduck in flight,
wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Moita, Tejo estuary, Portugal, April 2019]
Near-lateral/ventral view of a male Common Shelduck in flight,
wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Moita, Tejo estuary, Portugal, April 2019]
|
|
FEMALE |
Near-frontal view of a female Common Shelduck
(photo courtesy of J. Pires)
[Salinas da Fuzeta, Olhao, Faro, Portugal, November 2021]
Lateral view of a female Common Shelduck looking towards the
observer, with two more in the background
(photo courtesy of A. Sarok)
[Voivodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a female Common Shelduck
(photo courtesy of A. Sarok)
[Voivodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a female Common Shelduck dabbling in mud
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Grüner Brink, Fehmarn, Germany, May 2019]
Lateral view of a female Common Shelduck, together with a
Common Sandpiper
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Near-dorsal view of a female Common Shelduck
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Lateral view of a female Common Shelduck in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Lateral view of a female Common Shelduck in flight, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Sex unknown |
Resting Common Shelducks, male at the centre
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Common Shelducks with a number of other ducks
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Between Harlesiel and Schilling, Ostfriesland, Germany, June 2021]
Near-dorsal view of a pair of Common Shelducks in flight,
male on the right
(photo courtesy of J. Pires)
[Montijo, Tejo estuary, Portugal, March 2019]
Sex unknown |
Lateral view of a resting Common Shelduck
(photo courtesy of M. Eaton)
[St. James's Park, London, England, September 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of an immature male Common Shelduck; note the
still growing knob
(photo courtesy of J. Pires)
[Sapal de Alhos Vedros, Moita, Setubal, Portugal, June 2022]
Lateral view of a juvenile Common Shelduck
(photo courtesy of J. Pires)
[Sapal de Alhos Vedros, Moita, Setubal, Portugal, July 2021]
Female Common Shelduck with a clutch of ducklings
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Parc Natural de s'Albufera de Mallorca, Mallorca, Spain, May 2023]
|
|
Food, Diet |
Common Shelducks feeding in shallow water
(photo courtesy of J. Pires)
[Salinas da Fuzeta, Olhao, Faro, Portugal, November 2021]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Large flock |
Common Shelducks are resident in southern and central Europe, while in the northern and eastern part of their range they are breeding migrants.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |















