Red-breasted Flycatchers are very small insectivore birds.
Their plumage
is dimorphic,
i.e.
males and females
are different.
Male
Red-breasted Flycatchers have a lead-grey head with thin light-grey
eye-rings and an orange-red chin and upper chest. The rest of the
front (underparts) is off-white. From the nape of the neck down to
the rump the upperparts, including the wing coverts, are grey-brown.
Their fligh feathers are dark-grey with grey-brown edge lining.
The uppertail is mostly black, while the undertail and the sides of
the tail are white. The white side feathers of the tail show as
a fan pattern when the tail is spread in flight.
Females
differ from
males
in that their head is the same grey-brown as the upperparts.
Down the front they have a white chin (some may have a faint
orange throat patch) and a light-buff chest that connects to
equally coloured light-buff flanks. Otherwise the underparts
are off-white. The rest of the
plumage
is the same as
males'.
When seen from behind, the two sexes can only be separated by
the different shades of grey of the heads.
Both sexes have dark irises and a dark-grey bill with a horn-coloured
base to the lower mandible. The legs and feet are black.
Juveniles
resemble females,
with more buff hues on their front and a buff wing bar created by
the presence of buff tips on the greater wing coverts.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Red-breasted Flycatcher is available
HERE
.
Red-breasted Flycatchers are a strongly migratory species.
Their overall distribution extends from eastern and
north-eastern Europe in the West to roughly the Ural
mountain range and north-western India in the East.
They breed in the northern part of that range, most of
the population overwintering on the north-western part
of the Indian subcontinent, Pakistan and Afgahnistan.
Anywhere in between (primarily Asia Minor, the Levant,
Arabia) they occur on passage.
In Europe Red-breasted Flycatchers are most common eastward
of the river Rhine. Their breeding range extends from about
the Balkans and the Caucasus north-westward to encompass
basically all of eastern Europe, up to the surrounds of the
Baltic Sea, most of Finland and eastward into north-western
Russia. Elsewhere, in particular along the North Sea and
Atlantic coastal fringe from Denmark to Normandy, and along
the East coast of the British Isles (including the associated
islands to the North of Scotland), they are increasingly
common on passage in autumn. There are also reports from
the more southern coastal fringe of Europe, along the French
and Iberian coastlines and into the northern Mediterranean.
Red-breasted Flycatchers breed in forest with dense undergrowth,
often near water. While on passage, they prefer near-coastal
surroundings with thickets and copses.
Sightings
Click here for sighting information
I. Chisnall reports spotting a
Red-breasted Flycatcher in the mouth of the river Humber at
Spurn, Yorkshire, England, in October 2024.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by I. Chisnall.
Photos
IMMATURE/JUVENILE
Near-frontal view of a first-winter Red-breasted Flycatcher
looking sideways; note the buff wing bar identifying the
bird as a first-winter juvenile
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Spurn, Yorkshire, England, October 2024]
Near-lateral view of a first-winter Red-breasted Flycatcher
issuing its
call
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Spurn, Yorkshire, England, October 2024]
Lateral view of a first-winter Red-breasted Flycatcher
looking towards the observer
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Spurn, Yorkshire, England, October 2024]
Near-dorsal view of a first-winter Red-breasted Flycatcher
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Spurn, Yorkshire, England, October 2024]
Dorsal view of a first-winter Red-breasted Flycatcher
looking sideways
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Spurn, Yorkshire, England, October 2024]
Dorsal view of a first-winter Red-breasted Flycatcher
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Spurn, Yorkshire, England, October 2024]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.