23 |
|
|
Western JackdawAlternate name(s): "Eurasian Jackdaw", "European Jackdaw", "Jackdaw", "Chimney-sweep bird" Size: 34-39 cm; wing span 64-73 m Body mass: 135-265 g Wing loading [g/cm2]: ca. 0.33-0.38 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "monedula"
This race is also called the "Nordic Jackdaw".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Near-lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Oslo airport, Oslo, Norway, June 2018]
Lateral view of a Western Jackdaw with its head turned towards
the observer; note the conspicuous dark facial mask
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, January 2017]
Close-up lateral view of a Western Jackdaw with its head turned
towards the observer
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, February 2017]
Lateral view of a Western Jackdaw; note the light-grey crescent
on the side of the neck that, depending on light conditions and
posture, is not always visible, while in this perspective the
facial mask is inconspicuous
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, January 2017]
Lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, January 2017]
Lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of M. Eaton)
[Oslo airport, Oslo, Norway, June 2018]
Small flock of Western Jackdaws, together with two
Hooded Crows
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Brok, Masovia, Poland, January 2015]
Near-dorsal view of two Western Jackdaws, front,
together with two
Hooded Crows;
note that the bird on the left visibly has a light-grey neck band
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Brok, Masovia, Poland, January 2015]
Race "spermologus"
This race is also called the "Western Eurasian Jackdaw".
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Lateral view of a pair of Western Jackdaws near the entrance
to their nest hollow
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
Sex unknown |
Near-frontal view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of C. Pears)
[North Yorkshire Dales, England, UK, September 2023]
Near-frontal view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of J. Pires)
[Forte do Pessegueiro, Sines, Alentejo, Portugal, October 2019]
Near-lateral view of a Western Jackdaw looking towards the observer
(photo courtesy of C. Pears)
[North Yorkshire Dales, England, UK, September 2023]
Lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of C. Pears)
[North Yorkshire Dales, England, UK, September 2023]
Lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of G. Normand)
[Parc Borely, Marseille, Provence-Alpes-Cote d'Azur, France, January 2021]
Lateral view of Western Jackdaws foraging in recently disturbed soil
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Wittlich, Rheinland-Pfalz, Germany, April 2018]
Lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of M. Thomas)
[Eltville, Hessen, Germany, February 2019]
Lateral view of a Western Jackdaw
(photo courtesy of J. Pires)
[Forte do Pessegueiro, Sines, Alentejo, Portugal, October 2019]
Close-up near-dorsal view of a Western Jackdaw looking sideways
(photo courtesy of C. Pears)
[Brimham Rocks, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Near-dorsal view of a Western Jackdaw looking sideways
(photo courtesy of M. Thomas)
[Eltville, Hessen, Germany, February 2019]
Lateral view of a Western Jackdaw in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Azud del Guadiana, Badajoz, Badajoz province, Spain, November 2021]
Lateral/ventral view of a Western Jackdaw in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Forte do Pessegueiro, Sines, Alentejo, Portugal, October 2022]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Pair/family clan/mob |
Although mostly sedentary, Western Jackdaws in the northern parts of their European range migrate southward to overwinter.
Western Jackdaws are the most sociable species of corvids in Europe.
Even though forming flocks outside the breeding season, pairs of Western Jackdaws, which mate for life, will stay close to each other all year round. Within flocks, pairs will usually still be recognizable. During the breeding season pairs will almost invariably roost and perch together.
Near-dorsal view of two Western Jackdaws (possibly a pair), front,
together with
Hooded Crows
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Brok, Masovia, Poland, January 2015]
Western Jackdaws checking out abandoned
Northern Gannet
nests on the rock ledges of a cliff
(photo courtesy of C. Pears)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Flock of Western Jackdaws on wall ledges
(photo courtesy of J. Pires)
[Forte do Pessegueiro, Sines, Alentejo, Portugal, October 2018]
Part of a flock of Western Jackdaws on wall ledges
(photo courtesy of J. Pires)
[Forte do Pessegueiro, Sines, Alentejo, Portugal, October 2018]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Apr - Jul | Eggs: 3 - 4 | Incubation period: 17 - 18 days | Fledging age: 32 - 33 days |
Western Jackdaws have one clutch per season and when a clutch fails no second attempt is made that year.
| Nest building: Male & female | Incubation: Female | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Basket in hollow | Material: Sticks, dry leaves, hair, wool | Height above ground: ? |
Western Jackdaw at the entrance to its nest hollow
(photo courtesy of C. Pears)
[Herculaneum, Campania, Italy, April 2015]
Lateral view of a Western Jackdaw at the entrance to its nest hollow
(photo courtesy of J. Pires)
[Vale Goncalinho, Castro Verde, Beja, Portugal, April 2023]
Pair of Western Jackdaws making use of a nest box
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafilla, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2024]
|
|
Eggs |
| Size: 35 x 25 mm | Colour: Glossy pale-blue to off-white, with dark-grey speckles | Shape: Tapered oval |
|
|
Food, Diet |
Like all corvids, Western Jackdaws are opportunistic omnivores.
Small flock of Western Jackdaws, together with an
Hooded Crow,
trying to scavenge food from a farmer's heap of silage
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Brok, Masovia, Poland, January 2015]
Mob of Western Jackdaws foraging together
(photo courtesy of J. Pires)
[Forte do Pessegueiro, Sines, Alentejo, Portugal, October 2018]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| jackdaw_dw_20210914.m4a |
monedula (Poland) |
Contact calls? | © DW | |
| jackdaw_dw_20170112.m4a |
monedula (Poland) |
Contact calls? | © DW | |
| jackdaw_dw_20170112_2.m4a |
monedula (Poland) |
Various | © DW | |
| jackdaw_dw_20160523_2.mp3 |
monedula (Poland) |
? | © DW | |
| jackdaw_dw_20170201.mp3 |
monedula (Poland) |
? | © DW | |
| jackdaw_jp_20230408.m4a |
spermologus (Portugal) |
? | © JP | |
| jackdaw_jp_20220922.mp3 |
spermologus (Portugal) |
? | © JP |
More Western Jackdaw sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |

























