23 |
|
Common RavenAlternate name(s): "Northern Raven" Size: 58-69 cm; wing span: 1.15-1.5 m Body mass: 0.7-1.6 kg Wing loading [g/cm2]: 0.35-0.45 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "corax"
This race is also called the "North Eurasian Raven".
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Ventral view of two Common Ravens in flight - likely a pair in
nuptial flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Albufeira dos Minutos, Montemor, Evora, Portugal, February 2025]
Sex unknown |
Near-frontal view of a Common Raven
(photo courtesy of J. Pires)
[Couco, Coruche, Santarem, Portugal, January 2022]
Near-lateral view of a Common Raven - note the very strong bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor river, Mora, Evora, Portugal, January 2022]
Lateral view of a Common Raven in grassland on dunes on the
Baltic coastline (photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Fehmarn, Germany, April 2016]
Lateral view of a Common Raven on Tower Green
(photo courtesy of C. Pears)
[Tower of London, London, England, October 2014]
Lateral view of a Common Raven
(photo courtesy of J. Pires)
[Casar de Caceres, Charca del Cojuge, Extremadura, Spain, July 2022]
Near-dorsal view of a Common Raven
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2013]
Frontal/ventral view of a Common Raven in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, January 2018]
Lateral view of a Common Raven in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2020]
Lateral/ventral view of a Common Raven in flight, with a clear
view of its wedge-shaped tail
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2020]
Lateral/ventral view of a Common Raven in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2020]
Lateral/ventral view of a Common Raven in flight; this is the bird whose
calls were recorded on
2 February 2023
(photo courtesy of J. Pires)
[Sao Marcos da Ataboeira, Castro Verde, Alentejo, Portugal, February 2023]
Lateral/ventral view of a Common Raven in flight; this bird
is in a moult of its secondary flight feathers
(photo courtesy of J. Pires)
[Herdade do Peso, Coruche, Portugal, May 2020]
Near-dorsal/ventral view of a Common Raven in flight; this is the bird whose
calls were recorded on
2 February 2023
(photo courtesy of J. Pires)
[Sao Marcos da Ataboeira, Castro Verde, Alentejo, Portugal, February 2023]
Ventral view of a Common Raven in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Charca do Prates, Arraiolos, Evora, Portugal, April 2023]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Near-dorsal view of a juvenile Common Raven; note the pinkish bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, August 2014]
Race "canariensis"
This race is also called the "Canary Islands Raven".
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Near-dorsal view of a Common Raven; note the brown tint typical
of this race (photo courtesy of D. Wilczynska)
[March 2017]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Feb - May? | Eggs: 4 - 6 | Incubation period: 18 - 21 days | Fledging age: 35 - 49 days |
| Nest building: Male & female | Incubation: Female | Dependent care: Male & female |
|
|
Nest |
| Type: Basket | Material: Sticks, twigs, roots, mud; soft lining | Height above ground: ? |
Common Raven nest in a budding tree
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2024]
|
|
Eggs |
| Size: 48 x 34 mm | Colour: Bluish-green, with copious brown speckles | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Sedentary/roaming | Elementary unit: Solitary |
Common Ravens are mostly sedentary. Only in mountain ranges there are movements to lower altitudes to overwinter.
|
|
Food, Diet |
Like all corvids, Common Ravens are opportunistic omnivores.
Lateral view of a Common Raven with its prey, a small snake
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, December 2018]
Near-dorsal view of a Common Raven carrying a walnut, still with
its fleshy outer parts attached; a comparison with the size of
the nut, ca. 40-50 mm, illustrates the size of the bird and of
its massive bill (photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Near Rüdesheim, Hessen, Germany, November 2016]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| raven_dw_20170815.m4a | corax (Poland) | Contact calls? | © DW | |
| raven_jp_20250206.m4a | corax (Portugal) | Contact call? | © JP | |
| raven_jp_20230202.mp3 | corax (Portugal) | Contact calls? | © JP |
More Common Raven sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |



