Ortolan Buntings are medium-sized buntings.
Their plumage is
highly cryptic,
and dimorphic, i.e.
males
and
females
are slightly different.
Male
Ortolan Buntings have a greenish-grey head, neck and chest, a
yellow throat and a yellow "moustache" of two curved stripes by
the side of the throat. The rest of the front is lightly scalloped
orange-brown, while the back is tawny-brown, with heavy dark-grey
streaking. The tail is dark-grey.
Female
Ortolan Buntings have roughly the same overall pattern as males,
but in duller colours, and with dark-grey streaking on the front
and head.
Both sexes have inconspicuous yellowish eye-rings. The bill is
brownish, with a tiny dark tip (in females also a dark upper
edge ["culmen"]). The irises are dark-brown; the legs and feet
are greyish-pink.
First-winter
males resemble
females.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Ortolan Bunting is available
HERE
.
Ortolan Buntings are a strongly migratory species that spends the
northern winters in tropical Africa, the Mediterranean East coast
and northern Arabia. During the breeding season
they can be found in many parts of Europe, in Asia Minor and in
central western Asia.
In Europe Ortolan Buntings are found only as breeding migrants.
They populate most of the northern Mediterranean, i.e. parts of
northern Iberia, southern France, northern Italy and the entire
region around the Alps and South-east Europe, including the
Balkans and all of Greece eastwards around the Black Sea and
to the Caucasus mountain range and the Caspian Sea.
In addition, while absent from the upper Danube valley, they are
found in basically all of eastern Europe up to about 55 degrees
geographic latitude and, in addition, basically all around the
(near-)coastal fringe of the Baltic Sea (including southern
Scandinavia, but not southern Sweden or Denmark).
During their migration they can be found anywhere in the rest
of continental Europe southward of the northern limit of their
breeding range.
In general, their distribution even within their known breeding
range tends to be very patchy.
During the breeding season
Ortolan Buntings have a preference for open country with scattered
trees, be it pastures with trees, agricultural areas with fringe
growth, isolated copses or very open woodland with grassy undergrowth.
Sightings
Click here for sighting information
S. Cuturilov reports spotting Ortolan Buntings near Krivi Vir,
Eastern Serbia, in May 2016.
Others were found by A. Sarok south
of Belgrade, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
Photos
ADULT
MALE
Frontal view of a male Ortolan Bunting looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[South of Belgrade, Serbia, date unknown]
Near-lateral view of a male Ortolan Bunting
(photo courtesy of A. Sarok)
[South of Belgrade, Serbia, date unknown]
FEMALE
Near-frontal view of an Ortolan Bunting with food, probably
to feed its chicks; the absence of any grey-green feather on the
head during the breeding season suggests that this is a female
(photo courtesy of S. Cuturilov)
[Near Krivi Vir, Eastern Serbia, May 2016]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.