Twites are small finches. Their
plumage is
highly cryptic and
dimorphic, i.e.
males and
females
are slightly different, at least during the breeding season.
Male
Twites in breeding
plumage
have a pink rump. Otherwise both sexes are the same:
Apart from a buff chin, the rest of the front is (off-)white,
with copious grey-brown streaking that is densest on chest
and flanks, petering out towards the belly.
With the exception of a buff area around each eye, the rest of
the head is brown, heavily streaked with dark-grey. The
upperwing coverts are similarly streaked, while the streaking
on the mantle is dark-grey on a white background. Flight and
tail feathers are dark-grey to black with conspicuous white
edge lining.
Outside the breeding season, both sexes retain their overall
streaked appearance, but they are much browner, with only the
belly, vent and undertail remaining white.
The irises are dark-brown.
The bill of both sexes is grey while breeding, yellow with a
dark tip in eclipse.
Legs and feet are dark-grey to black.
First-winter
Twites resemble
females.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Twite is available
HERE
.
There are in total 9 extant races of Twites, some of which are
sedentary, while others are migratory. For details please refer
to a field guide.
Altogether, their highly disjunct range spans from western and
northern Europe to southern central Asia (Mongolia and south-western
China).
In Europe there are two extant races of Twites.
Race "pipilans"
resides in northern Ireland and northern Britain, while
nominate race
"flavirostris"
occupies northern Scandinavia and north-western Russia.
During the breeding season Twites have a preference
for moors and coastal heath. Outside the breeding
season, they tend to flock e.g. to tilled fields,
coastal habitats, and also rubbish tips.
Sightings
Click here for sighting information
Race "pipilans"
I. Chisnall reports spotting Twites, race
"pipilans",
at Knott End-on-Sea, Lancashire, England, in November 2018.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by I. Chisnall.
Photos
Race "pipilans"
ADULT
MALE
Lateral/near-dorsal view of Twites in non-breeding
plumage;
the bird at the centre, however, albeit in its winter
quarter, clearly shows the characteristic pink rump
of a male
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Knott End-on-Sea, Lancashire, England, November 2018]
Sex unknown
Near-frontal view of 3 Twites in non-breeding
plumage
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Knott End-on-Sea, Lancashire, England, November 2018]
Lateral view of 3 Twites in non-breeding
plumage
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Knott End-on-Sea, Lancashire, England, November 2018]
Lateral view of part of a flock of Twites in non-breeding
plumage
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Knott End-on-Sea, Lancashire, England, November 2018]
Near-dorsal view of a preening Twite in non-breeding
plumage
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Knott End-on-Sea, Lancashire, England, November 2018]
Food, Diet
Twites tucking into bird seeds left behind by a friendly human
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Knott End-on-Sea, Lancashire, England, November 2018]
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.