24 |
|
|
White WagtailAlternate name(s): "Pied Wagtail", "Water Wagtail" Size: 16.5-21 cm; wing span 25-30 cm Body mass: 17-27 g Wing loading [g/cm2]: 0.15-0.20 |
|
|
|
|
Photos |
Race "alba"
|
|
ADULT |
|
|
BREEDING |
|
|
MALE |
Frontal view of a male White Wagtail in breeding
plumage
(photo courtesy of S. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Frontal view of a male White Wagtail in breeding
plumage
looking sideways
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Bergen, Norway, May 2016]
Near-frontal view of a male White Wagtail in breeding
plumage
looking at the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, January 2025]
Near-frontal view of a male White Wagtail in breeding
plumage, right,
with a juvenile on the left
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Near-frontal view of a male White Wagtail in breeding
plumage
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, June 2015]
Near-lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage; this is
the bird whose
calls were
recorded on 26 March 2017 (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Brok, Masovia, Poland, March 2017]
Near-lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, June 2015]
Near-lateral/ventral view of a preening male White Wagtail in
breeding plumage
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, June 2015]
Lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
looking towards the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, January 2025]
Close-up lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
on the ground
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Santa Justa, Coruche, Portugal, June 2020]
Lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
on the ground (photo courtesy of J. Pires)
[Lagoa de Albufeira, near Sesimbra, Setubal, Portugal, February 2020]
Lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
on the ground (photo courtesy of J. Pires)
[Vilarelhos, Alfandega da Fe, Alto Tras-os-Montes, Norte, Portugal, May 2018]
Lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
on the ground (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2016]
Near-dorsal view of a male White Wagtail, left, leaving
behind two juveniles, right, to fight over a wasp
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Dorsal view of a male White Wagtail in breeding
plumage
on the ground
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2016]
Lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Herdade do Esporao, Reguengos de Monsaraz, Evora, Portugal, January 2023]
Size comparison of a White Wagtail in breeding
plumage
and #3139
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River near Mora, Evora, Portugal, March 2019]
|
|
FEMALE |
Near-frontal view of a female White Wagtail; note how (as
opposed to a male's) the cap is dark-grey, rather than black,
to start with, and then the smooth transition from dark-grey
to lighter grey down the nape of the neck onto the back
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Edersee, Hessen, Germany, May 2026]
Close-up near-lateral view of a female White Wagtail
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Oslo airport, Oslo, Norway, June 2018]
Lateral view of a female(?) White Wagtail, left, with a juvenile,
right (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Lateral view of a female White Wagtail
(photo courtesy of S. Cuturilov)
[Ovcarsko-Kablarski Canyon, near Cacak, Serbia, October 2017]
Near-dorsal view of a female White Wagtail in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, December 2019]
|
|
NON-BREEDING |
Frontal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Frontal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia river, Santa Justa, Coruche, Portugal, November 2021]
Near-lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, October 2021]
Close-up lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Alhos Vedros, Moita, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
Lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2019]
Lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
Near-dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Alhos Vedros, Moita, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
Near-dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
with its tail prominently cocked
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Near-dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, October 2020]
Near-dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2016]
Near-dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Oslo airport, Oslo, Norway, June 2018]
Dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, November 2021]
Dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
looking sideways (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, April 2016]
Dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Alhos Vedros, Moita, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of an immature White Wagtail;
note the buff wash on the ear coverts
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2018]
Lateral view of an immature White Wagtail taking off
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, July 2019]
Frontal view of a juvenile White Wagtail
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Frontal view of a juvenile White Wagtail spreading its wings
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
Near-frontal view of a resting juvenile White Wagtail
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Near-frontal view of a juvenile White Wagtail looking sideways
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Near-lateral view of a juvenile White Wagtail
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Near-lateral view of a juvenile White Wagtail
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Lake Ros, Masurias, Poland, August 2014]
Near-dorsal view of a juvenile White Wagtail
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, August 2019]
Near-dorsal view of a fledgling White Wagtail
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2022]
Race "yarrellii"
This race is also called the "Pied Wagtail".
|
|
ADULT |
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Near-lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage;
note the very dark appearance of race "yarrellii"
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2023]
Lateral view of a male White Wagtail in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2023]
Near-dorsal view of a male White Wagtail in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2023]
|
|
FEMALE |
Lateral view of a female White Wagtail
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County Cork, Ireland, August 2023]
Dorsal view of a female White Wagtail looking sideways
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County Cork, Ireland, August 2023]
Sex unknown |
|
|
NON-BREEDING |
Frontal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
on the ground (photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
Lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, September 2019]
Lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
on the ground (photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, February 2020]
Lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, December 2019]
Lateral view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
on the ground (photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, January 2020]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Solitary/pair/family clan |
In the southern and western parts of their European range White Wagtails are sedentary. Elsewhere they are migratory.
As all wagtails of the genus Motacilla, White Wagtails constantly wag their tails in an up and down motion.
|
|
Food, Diet |
Like all Motacilla wagtails known to us, White Wagtails are insectivores.
Lateral view of a White Wagtail with its catch, a caterpillar
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, December 2019]
Lateral view of a juvenile White Wagtail with prey, a flying insect
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Evora, Portugal, July 2019]
Near-lateral view of a male White Wagtail with food for its brood
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River near Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Near-dorsal view of a White Wagtail in non-breeding
plumage
with its prey, a flying insect
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, October 2020]
Near-dorsal view of a White Wagtail with its prey, a spider
(photo courtesy of J. Pires)
[Divor river, Mora, Evora, Portugal, January 2021]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| whitwag_dw_20190407.m4a | alba (Poland) | Contact call(?) | © DW | |
| whitwag_jp_20200117.m4a | alba (Portugal) | Contact calls(?) | © JP | |
| whitwag_dw_20190715.m4a | alba (Poland) | Contact calls(?) | © DW | |
| whitwag_dw_20190715_2.m4a | alba (Poland) | Contact calls(?) | © DW | |
| whitwag_dw_20170326.m4a | alba (Poland) | Contact calls(?); male | © DW | |
| whitwag_dw_20200726.m4a | alba (Poland) | Alarm calls (cat) | © DW |
More White Wagtail sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |









































