26 |
|
Spotless StarlingSize: 20-23 cm; wing span: 40-44 cm Body mass: 70-90 g Wing loading [g/cm2]: ca. 0.50 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
BREEDING |
|
|
PAIR |
Lateral view of a pair of Spotless Starlings
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
While in breeding
plumage,
males, here seen on the left, have a blue base to their
bill, while females have a white base. Outside the
breeding season the sexes look alike, with a plain
dark-brown bill.
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, Santa Justa, Coruche, Santarem, Portugal, March 2020]
Pair of Spotless Starlings in breeding
plumage
with two dependent juveniles
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2020]
|
|
MALE |
Frontal view of a male Spotless Starling in breeding
plumage
looking sideways; note the bluish-grey base of the bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2014]
Near-frontal view of a male Spotless Starling in breeding
plumage
landing on a branch
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Lateral view of a male Spotless Starling in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Molhe Leste, Peniche, Leiria, Portugal, May 2022]
Near-dorsal view of a male Spotless Starling in breeding
plumage;
note the bluish-grey base of the bill
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2014]
|
|
FEMALE |
Near-frontal view of a male Spotless Starling in breeding
plumage;
note the yellowish-white base of the lower mandible
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, January 2014]
Lateral view of a female Spotless Starling in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, April 2019]
Lateral/ventral view of a female Spotless Starling in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Badajoz, Spain, November 2021]
|
|
NON-BREEDING |
Sex unknown |
Lateral view of a Spotless Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2015]
Lateral view of a Spotless Starling in non-breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2020]
Lateral view of a Spotless Starling in non-breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, March 2020]
Flock of Spotless Starlings in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Montargil Dam, Ponte de Sor, Evora, Portugal, September 2022]
Comparison between Spotless Starlings, top, with a
Common Starling
in non-breeding
plumage, bottom;
of the four Spotless Starlings, 3 are adults (still) in breeding
plumage,
while the bird at the upper right is in eclipse
(photo courtesy of J. Pires)
[Mertola, Alentejo, Portugal, October 2019]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of a juvenile Spotless Starling; note the pale gape
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, June 2015]
Near-frontal view of a begging precocial Spotless Starling;
note the orange gape
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, July 2015]
Lateral view of a begging precocial Spotless Starling;
note the orange gape
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, July 2015]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Apr - Jul | Eggs: 4 - 5 | Incubation period: 11 - 14 days | Fledging age: ca. 21 days |
The length of the breeding season depends on geographic latitude and starts in March in north-western Africa. Spotless Starlings can have 1-2 broods per season.
| Nest building: Male & female | Incubation: Female (& male) | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Basket in hollow/crevice | Material: Straw, grass, leaves, feathers | Height above ground: ? |
Male Spotless Starling at the entrance to its nest hollow
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, April 2019]
|
|
Eggs |
| Size: 31 x 22 mm | Colour: Glossy white | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Sedentary | Elementary unit: Mob/flock |
Although sedentary, Spotless Starlings also congregate in flocks
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2013]
|
|
Food, Diet |
Lateral view of a Spotless Starling taking off with an olive
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2015]
Lateral view of a Spotless Starling picking flesh out of a fig
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, October 2013]
Spotless Starling taking a mulberry
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2019]
Spotless Starling carrying food for its brood
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, April 2019]
Spotless Starling carrying food for its young - given the
size of the mulberries, they may be for fledged chicks
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, May 2019]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| splstar_jp_20200210.m4a | (Portugal) | Contact call(?) | © JP | |
| splstar_jp_20220826.m4a | (Portugal) | Contact calls(?) | © JP | |
| splstar_jp_20190606_2.m4a | (Portugal) | Contact calls(?) | © JP | |
| splstar_jp_20190606.m4a | (Portugal) | Various | © JP | |
| splstar_jp_20200515.m4a | (Portugal) | Various | © JP |
More Spotless Starling sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |












