26 |
|
|
Common StarlingAlternate name(s): "Starling", "European Starling" Size: 19-23 cm; wing span 31-42 cm Body mass: 60-96 g Wing loading [g/cm2]: 0.31-0.43 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "vulgaris"
This race is also called the "European Starling".
|
|
ADULT |
|
|
MALE |
|
|
BREEDING |
Frontal view of a male Common Starling in breeding
plumage - note
the absence of specks on the front; the blue-grey base of the
bill indicative of a male (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, May 2015]
Male Common Starling in breeding
plumage
on an high perch (photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, May 2015]
Male Common Starling in breeding
plumage
marking its territory from an high perch
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Ostrow Mazowiecka, Masovia, Poland, May 2015]
|
|
FEMALE |
|
|
BREEDING |
Frontal view of a female Common Starling in breeding
plumage
Lateral view of a female Common Starling in breeding
plumage
|
|
NON-BREEDING |
Lateral view of a female Common Starling in non-breeding
plumage; the
fact that it is collecting food for a brood indicates that
Common Starlings can and do breed in eclipse
plumage
(photo courtesy of G. Normand)
[Parc de plantes, Paris, France, April 2021]
Sex unknown |
Dorsal view of a Common Starling in breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Near Tromso airport, Tromso, Norway, in June 2018]
|
|
NON-BREEDING |
Sex unknown |
Common Starlings in transitional (centre and right) and in
non-breeding plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Sorraia River, near Mora, Evora, Portugal, October 2019]
Frontal view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, September 2019]
Frontal portrait of a Common Starling in non-breeding
plumage
looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-frontal view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, December 2022]
Near-frontal view of a Common Starling in non-breeding
plumage
looking sideways
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, December 2022]
Near-lateral view of a Common Starling in transitional
plumage (still
with lots of speckles indicating eclipse, with a grub
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Bergen, Norway, May 2016]
Near-frontal view of a Common Starling in transitional
plumage (still
with lots of speckles indicating eclipse), now with two grubs...
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Bergen, Norway, May 2016]
Lateral view of a Common Starling in transitional
plumage
(still with lots of speckles indicating eclipse, poking
for food in a lawn
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Bergen, Norway, May 2016]
... and now with four; it is evident that this bird, although
still largely in eclipse
plumage, is
feeding young
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Bergen, Norway, May 2016]
Lateral view of Common Starlings in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Embalse de Arrocampo, Caceres, Extremadura, Spain, December 2019]
Lateral view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, November 2021]
Lateral view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of G. Normand)
[Bois de Vincennes, 12th district, Paris, January 2021]
Near-dorsal view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-dorsal view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, November 2021]
Near-dorsal view of two Common Starlings in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2023]
Common Starlings in eclipse
plumage,
feasting in a bird feeder (photo courtesy of M. Thomas)
[Eltville, Hessen, Germany, January 2018]
Comparison between a Common Starling in non-breeding
plumage, bottom,
with Spotless
Starlings, top; of the four
Spotless
Starlings, 3 are adults (still) in breeding
plumage,
while the bird at the upper right is in eclipse
(photo courtesy of J. Pires)
[Mertola, Alentejo, Portugal, October 2019]
Flock of Common Starlings in non-breeding
plumage in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, November 2014]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Frontal view of Common Starlings in a rookery moulting from
juvenile into non-breeding
plumage,
with two adults in non-breeding
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County Cork, Ireland, August 2023]
Near-lateral view of a Common Starling moulting from
juvenile into non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, September 2019]
Near-lateral view of Common Starlings in a rookery moulting from
juvenile into non-breeding
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County Cork, Ireland, August 2023]
Lateral view of Common Starlings in a rookery moulting from
juvenile into non-breeding
plumage
(photo courtesy of C. Pears)
[Clonakilty, County Cork, Ireland, August 2023]
Lateral view of juvenile Common Starlings foraging in a meadow
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[River Bug, near Malkinia, Masovia, Poland, June 2019]
Race "granti"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
NON-BREEDING |
Frontal view of Common Starlings in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Horta Island, Azores, November 2018]
Near-frontal view of Common Starlings in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Horta Island, Azores, November 2018]
Near-lateral/ventral view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Sao Jorge Island, Azores, November 2018]
Near-lateral view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Terceira Island, Azores, November 2018]
Lateral view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Terceira Island, Azores, November 2018]
Lateral view of a Common Starling in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Terceira Island, Azores, November 2018]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Mar - Aug | Eggs: 4 - 5 | Incubation period: 13 - 14 days | Fledging age: ca. 21 days |
The length of the breeding season depends on geographic latitude and can start in February in southern parts of the range.
| Nest building: Male | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Basket in hollow | Material: Straw, grass, twigs | Height above ground: >2? m |
Common Starling at the entrance of its nest hollow in a dead tree trunk
Common Starling carrying nesting material
|
|
Eggs |
| Size: 30 x 21 mm | Colour: Glossy pale-blue | Shape: Tapered oval |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Partially migratory | Elementary unit: Mob/flock |
Migratory Common Starlings tend to form - often large - flocks, congregating prior to departure.
In central Europe, Common Starlings are partial migrants; here
a flock congregating on a power line for the trek southwards
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Eltville, Hessen, Germany, September 2016]
Large flock of Common Starlings congregating on power lines
(photo courtesy of M. Thomas)
[Eltville, Hessen, Germany, October 2014]
Common Starlings are not exactly known for their climbing skills,
but this photo shows that they can hold on to vertical walls quite well
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Eltville, Hessen, Germany, April 2021]
Common Starlings taking a communal bath
(photo courtesy of H. Dahlem-Senger)
[Spiekeroog, Ostfriesland, Germany, June 2021]
|
|
Food, Diet |
Common Starlings feeding together with
House Sparrows
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, September 2019]
Common Starling in non-breeding
plumage
taking fat from a bird feeder
(photo courtesy of M. Thomas)
[Eltville, Hessen, Germany, January 2018]
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| star_ls_20210130.m4a |
vulgaris (Germany) |
Flock going to roost | © LS | |
| star_dw_20160916.m4a |
vulgaris (Poland) |
Various | © DW | |
| star_jp_20200520.m4a |
vulgaris (Portugal) |
Various | © JP | |
| star_20150528_2.mp3 | Contact calls? | © MD | ||
| star_20150528_4.mp3 | Contact calls? | © MD | ||
| star_20250823.m4a | ? (in-flight) | © MD | ||
| star_20150528_3.mp3 | ? | © MD | ||
| star_20160701.mp3 | ? | © MD |
More Common Starling sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |





































