Balearic Shearwaters are medium-sized shearwaters.
What distinguishes their
plumage
from that of other shearwaters is a lack of contrast.
Apart from the
Sooty Shearwater,
all other species of shearwaters
found in Europe have, with minor deviations, dark upperparts and white
underparts.
The Balearic Shearwater does have almost homogenously dark-grey
upperparts, but its underparts are not plain-white. The head is
brownish grey, as are the "arm pits" and the vent and parts of
the belly. Apart from dark brownish-grey fringes (and the arm
pits mentioned above), the centres
of the underwings are the brightest part of the
plumage.
This mix of shades of brownish-grey gives the species a bit of
a messy look, which is distinctive. Compared to
other species of shearwaters,
they also look dumpy, with a strong body build and relatively short,
broad wings.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Balearic Shearwater is available
HERE
.
Cory's Shearwater is a species of the Mediterranean Sea,
the eastern Atlantic Ocean and the North Sea.
At sea their distribution is poorly studied. Sighting reports
near coastlines range from the Atlantic island groups off
western Africa and the north-western African coastline in the
South to southern Scandinavia and the British Isles in the North.
In Europe, Balearic Shearwaters are present all year round.
They breed on islands and coastal cliffs of the Balearic
Islands. The rest of the year they are at sea, mostly in the
western Mediterranean, with only a few sighting reports
from the eastern Mediterranean. They are found around Iberia,
the Gulf of Biscay, around the British Isles and along the
North Sea coastline, to about the Kattegat and Skaggerak
straits.
During the breeding season Balearic Shearwaters have a strong
preference for rocky islands, cliffs and coastlines.
During the rest of the year they are basically always on
or above the open sea.
Sightings
Click here for sighting information
J. Pires
reports spotting a single Balearic Shearwater at Cabo Raso,
Cascais, near Lisbon, Portugal, in June 2022.
Others were found during a seawatch at Papoa, Peniche, Leiria,
Portugal, in January 2023.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by J. Pires.
Photos
ADULT
Sex unknown
Distant lateral view of a Balearic Shearwater in flight
- note the low contrast between dark and light parts and
the brownish, diffuse "arm-pits"
(photo courtesy of J. Pires)
[Papoa, Peniche, Leiria, Portugal, January 2023]
Distant lateral view of a Balearic Shearwater in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Papoa, Peniche, Leiria, Portugal, January 2023]
Distant lateral view of a Balearic Shearwater in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, June 2022]
Distant lateral view of the underparts of a Balearic Shearwater
banking in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, June 2022]
Distant near-dorsal view of the underparts of a Balearic Shearwater
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Cabo Raso, Cascais, near Lisbon, Portugal, June 2022]
Distant lateral comparison of a Balearic Shearwater in flight,
right, with a
Sooty Shearwater
(photo courtesy of J. Pires)
[Papoa, Peniche, Leiria, Portugal, January 2023]
Distant lateral comparison of a Balearic Shearwater in flight
with an
Atlantic Puffin
(photo courtesy of J. Pires)
[Papoa, Peniche, Leiria, Portugal, January 2023]
Balearic Shearwaters breed colonially in caves in rocky cliffs on
steep slopes of the Balearic Islands. Moulting their flight feathers
usually occurs in the Bay of Biscay. The rest of the year they are
out at sea, in the western Mediterranean and the eastern Atlantic
Ocean (including around the British Isles).
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.