3 |
|
|
Northern FulmarAlternate name(s): "Fulmar", "Arctic Fulmar" Size: 43-52 cm; wing span 1.0-1.2 m Body mass: 0.45-1.0 kg Wing loading [g/cm2]: 0.65-0.85 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "glacialis/auduboni"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Northern Fulmar on its nest on a volcanic rock ledge
(photo courtesy of C. Pears)
[Iceland, May 2015]
Race "auduboni"
|
|
ADULT |
Sex unknown |
Close-up frontal view of a Northern Fulmar
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Frontal view of Northern Fulmar perched on a rock
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, UK, September 2019]
Near-frontal view of a Northern Fulmar
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Close-up near-lateral portrait of a Northern Fulmar
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Close-up near-lateral view of a Northern Fulmar
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Close-up lateral view of a Northern Fulmar
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Close-up lateral view of a Northern Fulmar
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Lateral view of a Northern Fulmar spreading its wings
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Lateral view of Northern Fulmar
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, UK, September 2019]
Near-frontal view of a Northern Fulmar in flight
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
Lateral view from above onto a Northern Fulmar in flight
(photo courtesy of C. Pears)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, September 2025]
Near-dorsal view of Northern Fulmar in flight
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, UK, September 2019]
Near-dorsal view of Northern Fulmar in flight
(photo courtesy of M. Eaton)
[Land's End, Cornwall, England, UK, September 2019]
Close-up dorsal view of a Northern Fulmar in hovering flight
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Off the Isles of Scilly, Cornwall, England, August 2023]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Near-frontal view from above of a juvenile Northern Fulmar
in flight
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, August 2021]
Close-up dorsal view of a fledgling Northern Fulmar hovering
in an updraught at the top edge of a cliff; note the short
flight feathers and the last remaining downy feathers on the
leading edges of the wings
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, August 2021]
Close-up dorsal view of a fledgling Northern Fulmar hovering
in an updraught at the top edge of a cliff
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, August 2021]
Close-up dorsal view of two fledgling Northern Fulmars
hovering in an updraught at the top edge of a cliff
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, August 2021]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: May - Sep | Eggs: 1 | Incubation period: 50 - 54 days | Fledging age: 70 - 75 days |
Northern Fulmars are monogamous and start breeding at 6-12 years of age. Note that, as opposed to the habits of other related species, even at the nest sites they are diurnal birds.
| Nest building: Male & female | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Scrape/basket | Material: Grass | Height above ground: N/A |
Northern Fulmars nest on the ground, but nests, usually placed on rock ledges, are elevated compared to the surrounding landscape. They return to the same nest site every year.
Distant view of a Northern Fulmar at its nest with, as usual,
a single chick
(photo courtesy of I. Chisnall)
[Bempton Cliffs, Yorkshire, England, UK, July 2021]
Northern Fulmar on its nest on a volcanic rock ledge
(photo courtesy of C. Pears)
[Iceland, May 2015]
Overview of a Northern Fulmar colony; the birds in the vertical precipice
are roosting, while those on the grassy top of the promontory are nesting
(photo courtesy of C. Pears)
[Iceland, May 2015]
|
|
Eggs |
| Size: 74 x 51 mm | Colour: White | Shape: Long elliptical |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Roaming | Elementary unit: Flock |
Northern Fulmars breed in loose colonies along the European west coast, from Normandy northward, but otherwise spend the rest of their lives out at sea.
Northern Fulmars roosting colonially
(photo courtesy of C. Pears)
[Iceland, May 2015]
Overview of a Northern Fulmar roost in a cliff
(photo courtesy of C. Pears)
[Iceland, May 2015]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |

















