Eurasian Bitterns are large herons with a comparatively small
body and a long, thick neck.
The two sexes are alike and their
plumage is
highly cryptic.
They have a dark cap and moustachial stripes. The sides of the
head and neck are vermiculated beige/chestnut. The front is
beige with heavy dark-brown speckles. The back is brown,
vermiculated with darker brown.
The irises are orange. The bill is yellow, with a grey culmen.
The legs and feet are greyish-yellow.
Juveniles
are very similar to
adults;
however, their facial markings are less pronounced/paler.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Eurasian Bittern is available
HERE
.
There are 2 races of Eurasian Bitterns.
Nominate race
"stellaris"
is found all year round in suitable wetlands scattered through parts of
western, central and south-eastern Europe.
Elsewhere they are migratory.
Their breeding range encompasses the mid-latitude range from
about 50 to 60 degrees from about Denmark in the West to
far-eastern Siberia in the East.
They overwinter in near-coastal Greece, northern Africa (around
the Sahara desert), in the lower Euphrates/Tigris valley, on
the southern side of the Himalayas and in far-eastern Asia,
mostly eastern China and Japan.
Race "capensis"
occurs only in southern Africa, where they are sedentary from
north-eastern South Africa to Zimbabwe and parts of Mozambique.
Their winter range extends further, including basically the
entire eastern half of southern Africa, to about the border of
Zambia and Tanzania.
In Europe, Eurasian Bitterns are present in southern England,
various parts of France, parts of the Mediterranean coastline
spreading from Gibraltar to the Adriatic Sea, parts of the
Danube valley and the northern and eastern coastline of the
Black Sea.
In winter there is also a population in southern Greece.
Eurasian Bitterns breed exclusively in extensive Phragmite
reed beds. They are therefore found in wetlands.
Sightings
Click here for sighting information
Race "stellaris"
A. Sarok found Eurasian Bitterns, nominate race
"stellaris",
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
All sighting and photographic information presented on this
page has kindly been contributed by A. Sarok.
Photos
Race "stellaris"
ADULT
Sex unknown
Lateral view of a Eurasian Bittern
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Near-dorsal view of a Eurasian Bittern in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
In this context, "pair" should not be taken literally because
Eurasian Bitterns are polygamous.
In some locations in southern, south-eastern and central
and western Europe, part of the population of Eurasian
Bitterns is sedentary.
Others, and elsewhere within that range, overwinter there
(and to the South and East of the Mediterranean Sea) and
migrate to eastern Europe for breeding.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.