5 |
|
|
Black-crowned Night HeronAlternate name(s): "Night Heron" Size: 58-65 cm; wing span 1.05-1.15 m Body mass: 600-800 g (male), 520-700 g (female) Wing loading [g/cm2]: 0.41-0.45 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
Race "nycticorax"
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Near-frontal/near-lateral view of a pair of Black-crowned Night Herons
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, December 2022]
Sex unknown |
Close-up frontal view of a resting Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of J. Pires)
[Badajoz, Badajoz province, Spain, June 2019]
Frontal view of an adult Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Close-up near-frontal view of a resting Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of J. Pires)
[Badajoz, Badajoz province, Spain, June 2019]
Near-frontal view of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Lateral portrait of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of J. Pires)
[Badajoz, Badajoz province, Spain, June 2019]
Lateral view of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of D. Wilczynska)
[Near Oristano, western Sardinia, Italy, June 2016]
Lateral view of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Lateral/ventral view of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral/ventral view of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Dorsal view of a Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Near-lateral view of a Black-crowned Night Heron
in gliding flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, July 2019]
Lateral/ventral view of a Black-crowned Night Heron in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Dorsal view of an adult Black-crowned Night Heron, top,
with a second-summer immature bird, bottom - note the
young bird's brownish-grey upperparts where the adult
is black
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2017]
Lateral view of a juvenile Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, November 2022]
Lateral view of a juvenile Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Lateral view of a juvenile Black-crowned Night Heron
looking for prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, October 2022]
Near-dorsal view of a juvenile Black-crowned Night Heron
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Lateral view of a juvenile Black-crowned Night Heron
in flight, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, July 2019]
Lateral view of a juvenile Black-crowned Night Heron
in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, July 2019]
Near-dorsal view of a juvenile Black-crowned Night Heron
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, July 2019]
|
|
Breeding information |
| Breeding season: Apr? - Oct? | Eggs: 3 - 5 | Incubation period: 21 - 22 days | Fledging age: 42 - 49 days |
Black-crowned Night Herons are colonial breeders. The timing of the breeding season depends on geographic latitude. In the southern parts of their breeding range Black-crowned Night Herons can have 2 broods per season.
| Nest building: Male | Incubation: Female & male | Dependent care: Female & male |
|
|
Nest |
| Type: Basket | Material: Sticks, rushes, reeds | Height above ground: ? |
Frontal/ventral view of a Black-crowned Night Heron near its nest
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Frontal/ventral view of a preening Black-crowned Night Heron
near its nest
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Black-crowned Night Heron of very different appearance in their nest
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
Black-crowned Night Heron of very different appearance in their nest
(photo courtesy of P. Brown)
[April 2019]
|
|
Eggs |
| Size: 50 x 37 mm | Colour: Matt light-grey | Shape: Elliptical |
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Migratory | Elementary unit: Solitary/flock |
Striated Herons are summer breeding migrants to southern, south-eastern and parts of central Europe. They breed and roost in colonies.
Black-crowned Night Herons nest colonially and also use colonial
roosts during the day
(photo courtesy of J. Pires)
[Rio Duero, Zamora, Spain, July 2022]
Juvenile Black-crowned Night Heron using its camouflage
cryptic plumage
to hide in waterside vegetation
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2019]
|
|
Food, Diet |
All egrets and herons prey on aquatic creatures in fresh water or estuaries (fish, frogs, snakes or crustaceans).
|
|
Call(s)/Song |
For this species we have recorded the following call(s)/song. The
interpretation of their meaning is our own;
comments and suggestions for improvement
are welcome.
| nheron_jp_20201024.m4a |
nycticorax (Portugal) |
Contact calls(?) | © JP |
More Black-crowned Night Heron sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |

























