5 |
|
|
Squacco HeronSize: 40-49 cm; wing span 71-86 cm Body mass: 230-270 g Wing loading [g/cm2]: 0.20-0.28 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
Sex unknown |
|
|
BREEDING |
Frontal view of a Squacco Heron in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, April 2019]
Near-frontal view of a Squacco Heron in breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, May 2014]
Lateral view of a Squacco Heron in breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Squacco Heron in breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
|
|
NON-BREEDING |
Lateral view of a Squacco Heron starting to moult into breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, January 2019]
Frontal view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Near-frontal view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
in an upright stance
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, October 2019]
Near-lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Near-lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage,
now in an upright stance
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Near-lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
hunting in a shallow wetland
(photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
spreading its wings, showing clearly its all-white
underwings
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
ready to pounce (photo courtesy of M. Eaton)
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
(photo courtesy of G. Normand)
[Tirana, Albania, August 2021]
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage;
it is hard to believe that these skinny legs can keep
the bird in balance...
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2017]
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, January 2019]
Near-dorsal view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, January 2018]
Near-dorsal view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage,
different posture
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2017]
Near-lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, October 2019]
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, October 2019]
Near-dorsal view onto the upperparts of a Squacco Heron in
non-breeding plumage
in flight (photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Dorsal view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Santa Justa, Coruche, Portugal, January 2018]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Non-breeding adults (above) and immature birds have the same plumage.
Dorsal view of a Squacco Heron; given the season, this is probably
not non-breeding plumage,
but an immature bird
(photo courtesy of J. Pires)
[Paul da Barroca, Alcochete, Setubal, Portugal, March 2020]
Near-dorsal view of a Squacco Heron in flight; given the season,
this is probably not non-breeding
plumage,
but an immature bird
(photo courtesy of J. Pires)
[Paul da Barroca, Alcochete, Setubal, Portugal, March 2020]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Communal | Mobility: Migratory | Elementary unit: Solitary/group |
Squacco Herons are summer breeding migrants to the Mediterranean and south-eastern Europe. They nest in small colonies but are mostly found solitarily outside the breeding season.
|
|
Food, Diet |
All egrets and herons prey on aquatic creatures in fresh water or estuaries (fish, frogs, snakes or crustaceans).
Squacco Heron in non-breeding
plumage
with its prey, a fish
(photo courtesy of M. Eaton)
[Mequinenza, Zaragoza, Aragon, Spain, September 2019]
Lateral view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
with its prey, a freshwater crayfish
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2017]
Near-dorsal view of a Squacco Heron in non-breeding
plumage
with its prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, February 2017]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |



















