Eurasian Hobbies are small birds of prey.
The two sexes look alike.
The upperparts, from frons to tail, are charcoal grey. Chest and
belly are white to off-white, boldly streaked dark-grey. The chin
and the sides of the neck, except for the typical "tear drop" below
the eye, are white, offsetting the dark cap with an incomplete
collar. Vent, undertail coverts and trousers are rufous-red.
The underwings are entirely grey, with fine darker-grey barring
all over.
The irises are brown; the grey, hooked bill has a dark tip, with
yellow cere at its base. The lower legs and feet are orange-yellow.
Juveniles
have a brown top of the head, brown back with dark-grey centres of
the feathers and, apart from a dark facial mask, buff sides of the
head and front, where the front is heavily streaked dark-brown.
The overall distribution of this species can be assessed, and
specific locations where birds have been spotted can be found,
based on individual sighting reports submitted by birdwatchers to
ebird.org
.
The global distribution of the Eurasian Hobby is available
HERE
.
Eurasian Hobbies are a partly sedentary, partly migratory species.
There are two extant races, the nominate race
"subbuteo"
and race "streichi".
Their overall range extends over large parts of Africa and most of
Eurasia, up to near the polar circle.
In the northern parts of their range they are migratory, in the
southern parts (Africa, the Indian subcontinent, south-east Asia)
either sedentary or winter visitors.
In Europe Eurasian Hobbies, nominate race
"subbuteo",
are breeding migrants from sub-Saharan and eastern
Africa. They are found anywhere EXCEPT Ireland,
northern England, Scotland and much of Scandinavia.
In Scandinavia their breeding range reaches southern
and near-coastal Sweden and southern Finland, but no
farther.
In some parts of Iberia and in all high-altitude European
mountain ranges they do not breed, but can be found
during migration.
Eurasian Hobbies are flexible in their choice of habitat
during the breeding season, but they do need trees to
nest in (often re-using existing nests, often of
corvids.
Usually they require open landscapes like grassland,
meadows, agricultural fields or various types of
wetlands for hunting, while using woodland or forest
for nesting.
Sightings
Click here for sighting information
Race "subbuteo"
J. Pires reports spotting a
Eurasian Hobby, race
"subbuteo",
in Mora, Evora, Portugal, in October 2018.
A. Sarok found Eurasian Hobbies,race
"subbuteo",
in Vojvodina, Serbia, in the timeframe 2010-2024.
In July 2026, D. Wilczynska spotted a Eurasian Hobby, race
"subbuteo",
on the river Bug, near Malkinia, Masovia, Poland.
Photos
Race "subbuteo"
ADULT
Sex unknown
Near-frontal view of a Eurasian Hobby in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Lateral/ventral view of a Eurasian Hobby in flight
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Distant lateral/ventral view of a Eurasian Hobby in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Tejo estuary, Portugal, December 2017]
IMMATURE/JUVENILE
Frontal view of a juvenile Eurasian Hobby looking sideways
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
More Eurasian Hobby sound recordings are available at
xeno-canto.org
.
These pages are largely based on our own observations and those of our
contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species
please refer to a field guide.