6 |
|
European Honey BuzzardAlternate name(s): "Honey Buzzard", "Pern", "Common Pern" Size: 52-59 cm; wing span 1.1-1.35 m Body mass: 440-1050 g Wing loading [g/cm2]: 0.30-0.32 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
PAIR |
Many bird species exhibit sexual dimorphism, i.e., male and female
have differing appearances which can be quite subtle.
Male European Honey Buzzards, left, are more greyish than females,
who tend to be more brownish. Note the male's "translucent hands"
and the female's dense barring. The male also has broader wings,
with a more pronounced bulge than the female.
|
|
MALE |
Ventral view of a male European Honey Buzzard
(photo courtesy of A. Sarok)
[Vojvodina, Serbia, date unknown]
Ventral view of a light morphology male European Honey Buzzard
(photo courtesy of G. Normand)
[Near Saint Omer, between Lille and Boulogne-sur-Mer, Hauts-de-France,
France, June 2020]
|
|
FEMALE |
Near-lateral/ventral view of a female European Honey Buzzard;
the yellow iris characterises the bird as an adult
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, June 2022]
Lateral/ventral view of a female European Honey Buzzard
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, June 2022]
Near-dorsal view of a female European Honey Buzzard
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, June 2022]
Near-dorsal view of a female European Honey Buzzard
(photo courtesy of J. Pires)
[Raia river, Mora, Evora, Portugal, June 2022]
Ventral view of a female European Honey Buzzard
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2015]
Ventral view of a female European Honey Buzzard
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2015]
Near-dorsal/ventral view of a female(?) European Honey Buzzard in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, August 2024]
Two European Honey Buzzards in flight; female at the back,
juvenile? in front
(photo courtesy of J. Pires)
[Near Mora, Evora, Portugal, June 2015]
Sex unknown |
Near-frontal/ventral view of two European Honey Buzzards in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Vila Franca de Xira, Tejo estuary, Portugal, August 2024]
|
|
IMMATURE/JUVENILE |
Lateral view of a dark-morphology juvenile
European Honey Buzzard in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2025]
Lateral/ventral view of a dark-morphology juvenile
European Honey Buzzard in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2025]
Near-dorsal/ventral view of a dark-morphology juvenile
European Honey Buzzard in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Mora, Evora, Portugal, September 2025]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Migratory | Elementary unit: Solitary |
European Honey Buzzards are summer breeding migrants to Europe (except northern Scandinavia and most of the British Isles, where breeding sites are restricted to the southernmost parts).
|
|
Food, Diet |
Despite its scientific name (apivorus = bee-eater), the European Honey Buzzard (where the "honey" is also a misnomer) actually specializes more in hornets, wasps and their nests - hence the German name, which translates into "Wasp Buzzard".
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |





