6 |
|
Lesser KestrelSize: 27-33 cm; wing span 63-72 cm Body mass: 90-172 g (male), 138-208 g (female) Wing loading [g/cm2]: ca. 0.24 |
|
|
Similar |
|
|
|
|
|
Photos |
|
|
ADULT |
|
|
MALE |
Near-lateral view of a male Lesser Kestrel looking sideways;
note 1. the absence of a "tear drop" pattern, 2. the sparcity
of speckles down the front; the grey cap characterises the
bird as a male; note also how it goes into all kinds of
contortions to look back at the observer
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, July 2022]
Two slightly different near-lateral views of a male Lesser Kestrel
(photos courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, July 2022]
Near-lateral view of a male Lesser Kestrel in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
Near-lateral view of a male Lesser Kestrel in flight, wings flat
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
Near-lateral view of a male Lesser Kestrel in flight, wings down
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
Distant lateral view of a male Lesser Kestrel in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
Distant lateral view of a male Lesser Kestrel in flight, wings up
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
Distant lateral view of a male Lesser Kestrel in flight, wings dowb
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
Distant near-dorsal/ventral view of a male Lesser Kestrel in flight
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
|
|
FEMALE |
Lateral view of a female Lesser Kestrel
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2024]
|
|
Behaviour |
| Social behaviour: Territorial | Mobility: Migratory | Elementary unit: Solitary/pair |
Lesser Kestrels are summer breeding migrants to southern Europe. Elsewhere they are vagrants.
Birds, in particular raptors, that hover above their prey will always do so facing into the wind to get optimal air lift.
|
|
Food, Diet |
Distant lateral view of a male Lesser Kestrel carrying away its prey
(photo courtesy of J. Pires)
[Lagunas de Villafafila, Zamora, Castilla e Leon, Spain, April 2023]
These pages are largely based on our own observations and those of our contributors. The structure of these bird pages is explained HERE. For more salient facts on any bird species please refer to a field guide.
|
Would you like to contribute photos or sound recordings to this
site?
If interested, please CLICK HERE. Credits to contributors are given HERE. |
